Podívejte se a čichejte: jak si vybrat třešně, aniž byste se otrávili

Které třešně jsou lepší – žluté nebo červené, a na co si musíte dát při nákupu pozor, abyste si vybrali dobré bobule.

Jak si vybrat třešně / depositphotos.com

Na sezónu třešní netrpělivě čekají děti i dospělí. Toto bobulovité ovoce je nejen chutné, ale také velmi užitečné – ovšem pouze čerstvé a vypěstované bez „chemie“. Jak vybrat správné třešně při nákupu, na co si dát pozor, zda je nutné je ochutnat a jaké bobule je lepší odmítnout – to vám prozradíme v materiálu.

Jaké jsou nejchutnější třešně

Nejchutnější třešně jsou čerstvé a přírodní. Chcete-li si je vybrat, je třeba zvážit několik věcí.

Jak správně vybrat třešně:

  • Podívejte se na slupku

Měla by být lesklá a bez skvrn. Pokud jsou na ní nahnilá místa, bobule byla pravděpodobně sklizena již dávno a není čerstvá. Pokud je slupka matná a měkká – třešeň je přezrálá a byla také dlouho sbírána.

  • Přivoňte si k bobuli

Třešně by měly mít příjemnou vůni bez zápachu hniloby nebo kvašení – pokud ano, bobule se začaly kazit.

  • Věnujte pozornost stopce

Je dobré, když má třešeň „ocásek“ – čím je zelenější, tím je bobule čerstvější. Pokud je „ocásek“ uschlý, třešeň byla utržena již dávno.

Není příliš dobré, pokud je celá bobule bez stopek – mohla již „nabrat“ zárodky v místě oddělování.

  • Podívejte se na lžičku u stopky.

V místě, kde se stopka připojuje k bobuli, se nachází lžička – zkontrolujte, zda je na ní bělavý povlak. Ten zůstává po relativně nedávném ošetření bobule toxickými chemikáliemi. Pokud takové třešně ochutnáte, dostaví se nepříjemné brnění v ústech. To je jednoznačný příznak „chemie“, takové bobule mohou být otrávené.

Jaké třešně jsou lepší – žluté nebo červené

Třešně jsou nejen chutné, ale také velmi užitečné:

  • obsahují velké množství vitaminu C – 100 g plodů obsahuje asi 20 % denní potřeby;
  • posiluje imunitu díky obsahu hořčíku, manganu, železa, mědi, draslíku a vápníku;
  • obsahuje hodně draslíku, takže je užitečná při vysokém krevním tlaku a vysoké hladině cholesterolu;
  • pomáhá při chudokrevnosti;
  • dobré pro zrak.

A ke všemu třešně nepoškodí postavu – ve 100 g je jen 50-56 kcal.

Zároveň se doporučuje, aby bílé odrůdy třešní konzumovaly děti a dospělí, kteří jsou náchylní k alergiím.

Jaká je nejsladší třešeň? Sladkost bobulí závisí také na odrůdě, ale tmavé odrůdy jsou často sladší než bílé – zde si každý vybere, co mu nejvíce chutná. Přesto se nedoporučuje ochutnávat třešně při nákupu na trhu – měly by být předem omyté.

Již dříve jsme si řekli, kde se v třešních berou červi a jak se jich zbavit.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Fantastické dekorace pro váš interiér

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: