Které třešně jsou lepší – žluté nebo červené, a na co si musíte dát při nákupu pozor, abyste si vybrali dobré bobule.
Jak si vybrat třešně / depositphotos.com
Na sezónu třešní netrpělivě čekají děti i dospělí. Toto bobulovité ovoce je nejen chutné, ale také velmi užitečné – ovšem pouze čerstvé a vypěstované bez „chemie“. Jak vybrat správné třešně při nákupu, na co si dát pozor, zda je nutné je ochutnat a jaké bobule je lepší odmítnout – to vám prozradíme v materiálu.
Jaké jsou nejchutnější třešně
Nejchutnější třešně jsou čerstvé a přírodní. Chcete-li si je vybrat, je třeba zvážit několik věcí.
Jak správně vybrat třešně:
- Podívejte se na slupku
Měla by být lesklá a bez skvrn. Pokud jsou na ní nahnilá místa, bobule byla pravděpodobně sklizena již dávno a není čerstvá. Pokud je slupka matná a měkká – třešeň je přezrálá a byla také dlouho sbírána.
- Přivoňte si k bobuli
Třešně by měly mít příjemnou vůni bez zápachu hniloby nebo kvašení – pokud ano, bobule se začaly kazit.
- Věnujte pozornost stopce
Je dobré, když má třešeň „ocásek“ – čím je zelenější, tím je bobule čerstvější. Pokud je „ocásek“ uschlý, třešeň byla utržena již dávno.
Není příliš dobré, pokud je celá bobule bez stopek – mohla již „nabrat“ zárodky v místě oddělování.
- Podívejte se na lžičku u stopky.
V místě, kde se stopka připojuje k bobuli, se nachází lžička – zkontrolujte, zda je na ní bělavý povlak. Ten zůstává po relativně nedávném ošetření bobule toxickými chemikáliemi. Pokud takové třešně ochutnáte, dostaví se nepříjemné brnění v ústech. To je jednoznačný příznak „chemie“, takové bobule mohou být otrávené.
Jaké třešně jsou lepší – žluté nebo červené
Třešně jsou nejen chutné, ale také velmi užitečné:
- obsahují velké množství vitaminu C – 100 g plodů obsahuje asi 20 % denní potřeby;
- posiluje imunitu díky obsahu hořčíku, manganu, železa, mědi, draslíku a vápníku;
- obsahuje hodně draslíku, takže je užitečná při vysokém krevním tlaku a vysoké hladině cholesterolu;
- pomáhá při chudokrevnosti;
- dobré pro zrak.
A ke všemu třešně nepoškodí postavu – ve 100 g je jen 50-56 kcal.
Zároveň se doporučuje, aby bílé odrůdy třešní konzumovaly děti a dospělí, kteří jsou náchylní k alergiím.
Jaká je nejsladší třešeň? Sladkost bobulí závisí také na odrůdě, ale tmavé odrůdy jsou často sladší než bílé – zde si každý vybere, co mu nejvíce chutná. Přesto se nedoporučuje ochutnávat třešně při nákupu na trhu – měly by být předem omyté.
Již dříve jsme si řekli, kde se v třešních berou červi a jak se jich zbavit.