Jak zvolit správný režim trouby: Lifehack, jak nezkazit jídlo

I s kvalitními surovinami a dobrým receptem krok za krokem můžete pokrm zkazit, pokud zvolíte špatný režim trouby. Zde je návod, jak se této chybě vyhnout.

Správný režim trouby – klíč k chutnému pokrmu / foto depositphotos.com

Abyste získali dokonalý pokrm v troubě, musíte se striktně držet receptu a, což je neméně důležité, správně používat dostupné režimy samotné trouby.

Chcete v troubě připravit chutná kuřecí křidélka? Pak zjistíme, jaký režim trouby můžeme pro tento pokrm použít.

Jak zapnout horní a spodní ohřev v troubě – naučte se ikony

Moderní trouby se mohou pochlubit množstvím různých režimů a funkcí, ale někdy není snadné se v nich vyznat. Z tohoto důvodu důrazně doporučujeme, abyste měli po ruce návod k obsluze pro první použití po zakoupení nové trouby.

Pokud návod z nějakého důvodu chybí, například pokud byl ztracen, budete si muset poradit sami. Za tímto účelem pečlivě prostudujte piktogramy kolem ovládacích knoflíků a tlačítek na troubě.

Nejoblíbenějšími symboly jsou:

  • vodorovná čára v horní části čtverce – topení;
  • vodorovná čára dole – spodní ohřev;
  • obě čáry dohromady – ohřev oběma topnými tělesy najednou.

Nebuďte překvapeni, pokud vaše trouba nemá režim spodního ohřevu. Často se tak děje u levných modelů, protože tato funkce v zásadě duplikuje režim horní plotýnky.

Co znamená režim trouby s konvekcí – pojďme zjistit, co to znamená

Dnes jsou i levné trouby obvykle vybaveny režimem konvekce. Ten umožňuje rovnoměrnější ohřev pokrmů.

V tomto režimu trouba využívá vestavěný ventilátor k cirkulaci horkého vzduchu v celém prostoru trouby, aby bylo zajištěno rovnoměrnější rozložení tepla. Režim konvekce je obvykle označen ikonou ventilátoru.

Režimy trouby pro pečení – který z nich zvolit

Pro pečení koláčů, muffinů, sušenek a dalších druhů pečiva se obvykle doporučuje použít režim „Horní a spodní ohřev“. Ten zajistí rovnoměrný ohřev ze všech stran, což vám pomůže získat dobře upečený pokrm bez připálených a rozmočených vrstev.

Jak na to?

Pokud je v receptu uvedeno, že máte použít režim s konvekcí, měli byste jej zvolit. Je to užitečné zejména pro velké pokrmy – chléb, velké koláče apod.

Je důležité mít na paměti, že v režimu s konvekcí se jídlo může uvařit rychleji, proto je třeba čas a teplotu upravit podle receptu.

Drahé trouby mohou mít samostatné režimy pro specifické typy pečení. V takovém případě je samozřejmě vhodnější zvolit tyto.

Jak vybrat režimy trouby pro pečení masa

Velmi záleží na tom, co připravujete: dušené vepřové maso s houbami v sýrové omáčce a hovězí pečeně jsou velmi odlišné koncepce.

Ve většině případů se používá režim „Horní a dolní ohřev“. Ten zajistí, že se maso ohřeje rovnoměrně ze všech stran. Chcete-li dosáhnout křupavé kůrčičky, můžete maso dodatečně podržet pod horním ohřevem bez režimu konvekce.

V případě, že se jedná o grilování v troubě, můžete si přečíst následující informace:

Drahé trouby mají často speciální režimy pro maso – „režim pečeného hovězího“, „režim pečení“, „režim grilování“ atd. Tyto režimy jsou původně naprogramovány pro určitý typ pokrmu, a proto jsou pro něj ideálně vhodné.

Závěrem opět podotýkáme, že vaším prvním pomocníkem je návod k použití, který vám prozradí, jaké režimy má trouba označeny. Kromě toho doporučujeme používat především ty recepty, které uvádějí nejen dobu a teplotu pečení, ale také preferovaný režim trouby.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Fantastické dekorace pro váš interiér

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: