Nemůžete používat vodu z kohoutku: 99 % lidí myje ovoce a zeleninu nesprávně.

Ukázalo se, že čerstvé ovoce a zeleninu je třeba mýt jinak.

Je důležité správně umývat ovoce a zeleninu / koláž od My, foto: depositphotos.com

Jakékoli ovoce, zelenina a bylinky – skutečná vitaminová „bomba“, která v létě nestojí pohádkové peníze, ale přináší tělu obrovské výhody. My vám poradí, jak správně umývat ovoce a zeleninu, abyste si nepoškodili zdraví.

Proč a jak mýt ovoce a zeleninu

Ne všichni naši občané mohou pěstovat čerstvé produkty na vlastním pozemku – obyvatelé panelových domů kupují zeleninu a ovoce v obchodech a na trzích, aniž by věděli, v jakých podmínkách vyrostly. Můžete si být jisti – i ty nejpřirozenější produkty byly ošetřeny různými přípravky proti chorobám a škůdcům, proto je důležité se před konzumací pečlivě zbavit nejen prachu a špíny, ale také od zbytků těchto látek. Pokud se tak nestane, škodlivé složky se v těle hromadí a mohou vést až k otravě.

Dobrou a bezpečnou volbou je např. mytí zeleniny pomocí jedlé sody a soli (je možné použít tyto přísady i samostatně). Před realizací tohoto doporučení je vhodné si uvědomit, proč byste měli zeleninu mýt jedlou sodou. Celý smysl spočívá v tom, že jedlá soda i sůl jsou přírodní konzervační látky, které dokáží produkty očistit nejen od nečistot, ale také od chemikálií.

Jak umýt zeleninu pomocí jedlé sody a soli – návod

Chcete-li kvalitně očistit čerstvé produkty, postupujte podle jednoduchých kroků:

  • umyjte si ruce vodou a mýdlem;
  • odstraňte všechny nálepky z ovoce a zeleniny;
  • pokud jsou na zelenině tmavé skvrny nebo nahnilé části, vyřízněte je nožem;
  • vezměte houbičku nebo kartáček, nasypte trochu soli (jedlé sody) a potřete výrobek;
  • opláchněte teplou, čistou filtrovanou vodou.

Další možností je nalít do mísy teplou vodu, nasypat do ní 1 lžičku soli nebo jedlé sody, vložit zeleninu a ovoce do roztoku na 10 minut a poté omýt čistou vodou. Tato metoda je vhodná zejména pro bobulovité ovoce – soda a sůl „zabíjí“ hmyz, takže vám rozhodně neznehodnotí bílkoviny, pokud je nechcete.

K čištění produktů byste neměli používat vodu z vodovodu – obsahuje příliš mnoho chlóru a dalších nečistot, které zůstávají na ovoci, zelenině i ve vašem těle.

Čím mýt ovoce a zeleninu

Jak přesně mýt ovoce a zeleninu by se nemělo dělat, je to s jakýmikoliv alkoholy, mýdly, prostředky na mytí nádobí a dalšími domácími chemikáliemi. Mnoho agresivních čisticích prostředků není určeno pro potraviny, pokud jimi budete ovoce nebo zeleninu potírat, vše jen zhoršíte. Do myčky také nedávejte čerstvé produkty – používejte pouze čistý dřez, vodu a vlastní ruce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Fantastické dekorace pro váš interiér

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: