Ukázalo se, že čerstvé ovoce a zeleninu je třeba mýt jinak.
Je důležité správně umývat ovoce a zeleninu / koláž od My, foto: depositphotos.com
Jakékoli ovoce, zelenina a bylinky – skutečná vitaminová „bomba“, která v létě nestojí pohádkové peníze, ale přináší tělu obrovské výhody. My vám poradí, jak správně umývat ovoce a zeleninu, abyste si nepoškodili zdraví.
Proč a jak mýt ovoce a zeleninu
Ne všichni naši občané mohou pěstovat čerstvé produkty na vlastním pozemku – obyvatelé panelových domů kupují zeleninu a ovoce v obchodech a na trzích, aniž by věděli, v jakých podmínkách vyrostly. Můžete si být jisti – i ty nejpřirozenější produkty byly ošetřeny různými přípravky proti chorobám a škůdcům, proto je důležité se před konzumací pečlivě zbavit nejen prachu a špíny, ale také od zbytků těchto látek. Pokud se tak nestane, škodlivé složky se v těle hromadí a mohou vést až k otravě.
Dobrou a bezpečnou volbou je např. mytí zeleniny pomocí jedlé sody a soli (je možné použít tyto přísady i samostatně). Před realizací tohoto doporučení je vhodné si uvědomit, proč byste měli zeleninu mýt jedlou sodou. Celý smysl spočívá v tom, že jedlá soda i sůl jsou přírodní konzervační látky, které dokáží produkty očistit nejen od nečistot, ale také od chemikálií.
Jak umýt zeleninu pomocí jedlé sody a soli – návod
Chcete-li kvalitně očistit čerstvé produkty, postupujte podle jednoduchých kroků:
- umyjte si ruce vodou a mýdlem;
- odstraňte všechny nálepky z ovoce a zeleniny;
- pokud jsou na zelenině tmavé skvrny nebo nahnilé části, vyřízněte je nožem;
- vezměte houbičku nebo kartáček, nasypte trochu soli (jedlé sody) a potřete výrobek;
- opláchněte teplou, čistou filtrovanou vodou.
Další možností je nalít do mísy teplou vodu, nasypat do ní 1 lžičku soli nebo jedlé sody, vložit zeleninu a ovoce do roztoku na 10 minut a poté omýt čistou vodou. Tato metoda je vhodná zejména pro bobulovité ovoce – soda a sůl „zabíjí“ hmyz, takže vám rozhodně neznehodnotí bílkoviny, pokud je nechcete.
K čištění produktů byste neměli používat vodu z vodovodu – obsahuje příliš mnoho chlóru a dalších nečistot, které zůstávají na ovoci, zelenině i ve vašem těle.
Čím mýt ovoce a zeleninu
Jak přesně mýt ovoce a zeleninu by se nemělo dělat, je to s jakýmikoliv alkoholy, mýdly, prostředky na mytí nádobí a dalšími domácími chemikáliemi. Mnoho agresivních čisticích prostředků není určeno pro potraviny, pokud jimi budete ovoce nebo zeleninu potírat, vše jen zhoršíte. Do myčky také nedávejte čerstvé produkty – používejte pouze čistý dřez, vodu a vlastní ruce.