Pokud ještě nevíte, jaký je rozdíl mezi droždím a kváskem – přečtěte si materiál společnosti My.
Existují tajemství pro dokonale nadýchané těsto / foto depositphotos.com
Abyste věděli, čím nahradit droždí do těsta, musíte nejprve pochopit, co je to obecně za produkt a co to je.
Lisované droždí se musí ředit mlékem nebo vodou a lze ho skladovat výhradně v chladničce nejdéle jeden měsíc.
Jejich suché protějšky jsou méně náročné. Granulované droždí lze použít okamžitě smícháním s moukou a lze je skladovat až dva roky.
Jak nahradit běžné droždí sušeným droždím
Lisované a granulované se liší nejen způsobem použití a skladování. Chcete-li jedno nahradit druhým, musíte dodržet poměry.
Tedy 10 gramů sušeného droždí se rovná 25 gramům čerstvého droždí.
Pokud nemáte ani jedno z toho, ani jiné, a vyvstala otázka, čím nahradit droždí v pizze, na pomoc vám může přijít záchrana. kvásek. Tento kulinářský zázračný prášek se skládá z vinného kamene a běžné jedlé sody. Toto duo vyvolá v těstě chemickou reakci, která vytvoří bublinky oxidu uhličitého a snadno pomůže těstu vykynout. Potřebné poměry k použití najdete na obalu.
V případě, že ani vy nemáte žádný kvásek, existuje geniálně jednoduchá možnost, kterou má naprosto každá domácnost – jedlá soda.
Jaký je rozdíl mezi droždím a jedlou sodou a co s tím má společného kvásek?
Droždí je živý mikroorganismus, který je schopen kypřit těsto, i když někdy může být rozmarný. Zároveň je jedlá soda schopna vykonávat pro nás klíčovou činnost – kypřit a nadýchat těsto. Kvásek se skládá ze dvou částí: jedlé sody a kyseliny, která s ní reaguje. Pokud máme první z nich, čím nahradíme tu druhou?
Kyselina na kypření těsta může být:
- zakysané mléko (kefír, zakysaná smetana)
- ocet
- citronová šťáva nebo kyselina citronová
- med (ideální při výrobě medovníku)
- kakao
Na výrobu jedné lžičky droždí vezmeme 0,5 lžičky jedlé sody a stejné množství vybrané kyseliny.
Důležité pravidlo: nikdy neprovádějte reakci s jedlou sodou pouze ve lžíci, jinak bublinky do těsta přijdou vniveč. Předem si vypočítejte množství surovin a smíchejte suché se suchým a mokré s mokrým. Při míchání pak bude kyselina reagovat s jedlou sodou a pomůže vašemu pečivu dosáhnout dokonalého výsledku. Takové těsto byste neměli nechávat dlouho odležet – musíte ho poslat rovnou do trouby.