Snědli jste pomeranč, ale nemůžete se smířit s tím, že byste slupku vyhodili? Pak ji nevyhazujte! Můžete ji doma dobře využít.
K čemu můžete použít pomerančovou kůru / foto depositphotos.com
Mmmm, pomeranče! Kolik výhod obsahují tyto šťavnaté oranžové plody. Dokonce i jejich slupka je cenným produktem, který se bude hodit v každé domácnosti. Pohodlně se usaďte a My vám prozradí, co všechno se dá s pomerančovou kůrou dělat.
Pomerančové slupky s octem
Po vydatném obědě plném pomerančů posbírejte všechny slupky a pevně je uložte do sklenice. Naplňte je octem až po okraj a nechte čtrnáct dní stát na chladném a tmavém místě. Během této doby slupky předají veškerou svou chuť a užitečnost a získáte skvělý mycí prostředek.
Pro větší pohodlí přelijte vzniklý roztok do lahve s rozprašovačem. Naneste pomerančový ocet na povrch a jednoduše jej setřete: špína a mastnota jsou pryč! Můžete ho také přidat do vody při čištění podlah, protože se jedná o skutečný ekologický produkt, který si můžete vyrobit sami.
K čemu dalšímu lze použít pomerančovou kůru
Vyrobte si aromatické koření. Ano, ano, pomerančová kůra je skvělým doplňkem masových a drůbežích pokrmů, dodá chuť pokrmům z rýže a dodá vaší oblíbené kávě citrusový nádech.
Kůru (nejoranžovější a nejšťavnatější část kůry) nastrouhejte na jemném struhadle. Kůru osušte a smíchejte se solí nebo cukrem. Vznikne tak aromatická sůl do teplých pokrmů a pomerančový cukr do nápojů.
Připravte si gurmánský čaj. Nejjednodušší věc, kterou můžete udělat s pomerančovou kůrou, je přidat ji do čaje. Musíte to však dělat s rozumem. Odřízněte co nejvíce bílé části kůry a zbylý pomeranč nakrájejte na malé kousky. Kousky pomeranče usušte při pokojové teplotě a přidejte do suchého čaje. Aby byl opravdu, ale opravdu dobrý, přidejte do něj kardamom nebo badyánovou hvězdičku. Zaručujeme vám, že vaše přítelkyně pomerančový čaj ocení!