Už žádné slzy: jak krájet cibuli, aby vás neštípala do očí

Proč se vám při krájení cibule chce brečet a jak se těchto pocitů zbavit – zjistíte v materiálu My.

Slzy z cibule – co dělat / depositphotos.com

Čerstvá cibule je zákeřný produkt, který při krájení rozpláče nejednu hostitelku. Stává se to proto, že při krájení cibule se spustí celá řada chemických reakcí. V důsledku toho se uvolňuje plyn, ten se odpařuje, dostává se na vaše sliznice a mění se v kyselinu, která dráždí oční membránu.

My vám poradí, co dělat, aby vás cibule neštípala v očích.

Co dělat, když vás od cibule velmi pálí oči – účinné tipy

Abyste při vaření čerstvé cibule nemuseli ronit slzy a třít si oči ve snaze zbavit se pálení, nabízí My několik lidových doporučení:

  • Zapalte oheň – hořící hořák nebo oheň vytváří plamen, který snižuje koncentraci látek, které dráždí vaše sliznice;
  • polévání studenou vodou – vezměte hlubokou mísu, ponořte cibuli do ledové vody a nakrájejte ji přímo tam;
  • mikrovlnná trouba – vložte cibuli do trouby na 25-30 sekund, pak se koncentrace látek vyvolávajících slzení v cibuli sníží;
  • zmrazte cibuli – vložte cibuli na 10-15 minut do mrazáku a poté ji rychle nakrájejte, než se stihne ohřát;
  • žvýkat žvýkačku – když žvýkáte mentolovou nebo jakoukoli jinou žvýkačku, vydechujete ústy, takže látky podporující slzení se těžko dostávají na sliznice;
  • zalijte vařící vodou – postavte vedle sebe sklenici s vroucí vodou, výpary sníží koncentraci dráždivých látek ve vzduchu;
  • namočte cibuli – nechte zeleninu 5-10 minut ve studené vodě, tato metoda pomůže „vyplavit“ z ní dráždivé látky.

Existuje ještě jedna zajímavá možnost – nasaďte si plavecké brýle a zeleninu v nich nakrájejte. Samozřejmě se to může zdát divné, ale je to účinné – jednoduše si ochráníte oči před cibulovými výpary.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Fantastické dekorace pro váš interiér

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: