Proč se vám při krájení cibule chce brečet a jak se těchto pocitů zbavit – zjistíte v materiálu My.
Slzy z cibule – co dělat / depositphotos.com
Čerstvá cibule je zákeřný produkt, který při krájení rozpláče nejednu hostitelku. Stává se to proto, že při krájení cibule se spustí celá řada chemických reakcí. V důsledku toho se uvolňuje plyn, ten se odpařuje, dostává se na vaše sliznice a mění se v kyselinu, která dráždí oční membránu.
My vám poradí, co dělat, aby vás cibule neštípala v očích.
Co dělat, když vás od cibule velmi pálí oči – účinné tipy
Abyste při vaření čerstvé cibule nemuseli ronit slzy a třít si oči ve snaze zbavit se pálení, nabízí My několik lidových doporučení:
- Zapalte oheň – hořící hořák nebo oheň vytváří plamen, který snižuje koncentraci látek, které dráždí vaše sliznice;
- polévání studenou vodou – vezměte hlubokou mísu, ponořte cibuli do ledové vody a nakrájejte ji přímo tam;
- mikrovlnná trouba – vložte cibuli do trouby na 25-30 sekund, pak se koncentrace látek vyvolávajících slzení v cibuli sníží;
- zmrazte cibuli – vložte cibuli na 10-15 minut do mrazáku a poté ji rychle nakrájejte, než se stihne ohřát;
- žvýkat žvýkačku – když žvýkáte mentolovou nebo jakoukoli jinou žvýkačku, vydechujete ústy, takže látky podporující slzení se těžko dostávají na sliznice;
- zalijte vařící vodou – postavte vedle sebe sklenici s vroucí vodou, výpary sníží koncentraci dráždivých látek ve vzduchu;
- namočte cibuli – nechte zeleninu 5-10 minut ve studené vodě, tato metoda pomůže „vyplavit“ z ní dráždivé látky.
Existuje ještě jedna zajímavá možnost – nasaďte si plavecké brýle a zeleninu v nich nakrájejte. Samozřejmě se to může zdát divné, ale je to účinné – jednoduše si ochráníte oči před cibulovými výpary.