Vydrží roky bez broušení: jak udržet kuchyňské nože déle ostré

Zjistěte, zda můžete dávat nože do myčky a jaké potraviny byste s nimi neměli krájet – dozvíte se v článku My.

Rezavění čepele nože – co dělat / depositphotos.com

Nic nevydrží věčně, ani superdrahé kuchyňské nože. Kvůli nesprávnému používání ztrácí šikovný pomocník každé hospodyňky nejen svůj atraktivní vzhled, ale i výkon – rezaví nebo se tupí. My vám poradí, zda se nože tupí z horké vody a jak prodloužit jejich životnost na maximální dobu.

Dříve jsme hovořili o tom, jak si doma nabrousit nůž bez brousku.

Proč čepel nože rezaví nebo se otupuje – příčiny a řešení

Přestože ostrý nůž vypadá při koupi poměrně robustně, stále se jedná o křehký předmět, se kterým je třeba zacházet opatrně. My shromáždil nejdůležitější doporučení, která vám pomohou udržet nože v perfektním stavu.

Nenechávejte nože ve dřezu

První bod – odpověď na otázku, proč nemůžete umýt nůž. Respektive můžete, ale hned – namáčení nebo házení do dřezu je přísně zakázáno, a to i v případě, že na nožích ulpělo jídlo. Celé to spočívá v tom, že z dlouhého pobytu ve vodě se na nerezových nožích tvoří rezavé skvrny. Proto zkušení kuchaři doporučují jejich okamžité mytí, zejména pokud krájíte něco kyselého – kyseliny také vytvářejí skvrny.

Nedávejte je do myčky – myjte je ručně.

Lze nože mýt v myčce nádobí – ne. Rozhodně ne. Pokud dáte myčku na dlouhý cyklus a vložíte do ní nůž, technika zdeformuje ostří. Čepel nože z nerezové oceli se o mechanické části otupí a keramický výrobek se může poškodit úplně.

Proto nože čistěte ručně pod proudem teplé vody s použitím měkké houbičky a mycího prostředku. Nepoužívejte žádné abrazivní čisticí prostředky, včetně jedlé sody, protože mohou rychle poškrábat čepel.

Nekrájejte nožem to, co se nožem krájet nedá

Pokud vás zajímá, co nejvíce otupuje nůž, My odpovídá – kosti. Drůbež, ryby a další zvířata, která chcete krájet, by měla být bez kostí. Pokud se pravidelně pokoušíte nožem krájet kosti nebo šlachy, můžete si být jisti, že se brzy otupí. Ze stejného důvodu raději nepoužívejte nůž na krájení zmrazených kusů masa nebo kuřecích stehen – buď se nůž otupí, nebo se kus ulomí, což je v každém případě nebezpečné.

Používejte správnou techniku krájení

Zaprvé si uvědomte, že nůž se rychleji otupí, pokud máte pocit, že s ním jídlo krájíte. Ideální technikou krájení je, když nůž po potravině klouže. Nikdy byste neměli nůž odtahovat od prkénka – lepší je ho mírně nadzvednout a pokrm umístit pod čepel.

Za druhé je lepší používat pouze dřevěná nebo plastová prkénka. Přestože ta keramická a skleněná vypadají v interiéru kuchyně prostě dobře, velmi tupí nože.

Dodržujte pravidla pro skladování a péči o nože

Nože by měly být skladovány odděleně od vidliček a lžic – ignorování tohoto pravidla vede k poškrábání čepele. Pokud není možné mít oddělenou nádobu na nože, použijte speciální kryty nebo přepážky v zásobníku na příbory.

Optimální je brousit nože jednou až dvakrát ročně – ne častěji. Po zbytek času stačí čepel jen lehce nabrousit, protože zcela tupým nožem se snáze pořežete než nakrájíte potraviny. Správná péče a šetrný přístup k nožům je zárukou, že vám budou sloužit mnoho let.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Fantastické dekorace pro váš interiér

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: