Nejrychlejší rajčatová šťáva v mixéru a mlýnku na maso, kterou si můžete připravit na zimu – v materiálu My.
Jak vyrobit rajčatovou šťávu na zimu přes síto / depositphotos.com
Rajčatová šťáva se na zimu připravuje stejně často jako jiné konzervované potraviny. I po zavaření zůstává užitečná – pomáhá zlepšovat kardiovaskulární systém a normalizovat krevní tlak. My vám poradí, jak si můžete připravit šťávu bez odšťavňovače.
Dříve jsme hovořili o tom, jak si na zimu vyrobit jablečnou šťávu bez odšťavňovače.
Jak vyrobit rajčatovou šťávu v mixéru – recept
- rajčata – 3 kg;
- sůl, cukr, koření – podle chuti.
Rajčata omyjeme, oloupeme, každé z nich příčně rozkrojíme a vložíme do hluboké nádoby. Zalijte je vroucí vodou, nechte 1-2 minuty odstát, poté horkou vodu slijte a rajčata propláchněte ve studené vodě.
Oloupejte rajčata od slupky, odstraňte stopku, nakrájejte zeleninu na větší kusy a vložte do mísy mixéru. Rozmělněte na hladkou hmotu, protřete přes síto nebo několik vrstev sýrového plátna.
Vzniklou rajčatovou šťávu nalijte do hrnce, přiveďte k varu a přidejte koření a cukr. Vařte 15-20 minut, poté nalijte do sklenic a uzavřete víčky.
Pokud nemáte mixér, můžete vyrobit rajčatovou šťávu pomocí mlýnku na maso – postup činností bude stejný s jedním rozdílem – rajčatovou šťávu budete muset přečistit a uvařit ne jednou, ale dvakrát.
Jak vyrobit rajčatovou šťávu bez odšťavňovače a mlýnku – Lifehack
Naše babičky uměly připravit rajčatovou šťávu bez použití jakékoliv techniky. Doporučujeme vám naučit se jejich techniku, abyste měli tuto možnost pro všechny případy:
- Natrhejte rajčata, omyjte je;
- nakrájejte na plátky a vložte do smaltovaného hrnce;
- Přiveďte k varu a během vaření občas promíchejte;
- vzniklou směs protřete sítem a vymačkejte;
- Rajčatovou šťávu postavíme na oheň a přivedeme k varu;
- po varu přidejte cukr, sůl a koření;
- vařte na mírném ohni 5-10 minut, nalijte do sklenic a srolujte.
Tento jednoduchý způsob výroby rajčatové šťávy vám pomůže, i když nemáte po ruce žádnou techniku.