Co je třeba udělat, aby zelená rajčata zčervenala, a proč je lepší nenechávat je na keřích – dozvíte se v materiálu My.
Jak urychlit dozrávání sklizených zelených rajčat / depositphotos.com
Pěstitelé a zahrádkáři se občas potýkají s problémem – impozantní část úrody rajčat zůstává zelená. Pokud se v srpnu až září začne počasí měnit a přijde chladné počasí, neměla by se zelená rajčata nechávat na keřích – může je zničit fytoftora.
My vám poradí, proč zelená rajčata nezčervenají a co v takovém případě dělat.
Sklízení a dozrávání rajčat – nce zahradnictví
Všechny odrůdy rajčat se dělí na tři typy podle stupně zralosti:
- zelená;
- blanšírovaný;
- růžová nebo červená.
Někteří lidé si myslí, že zelená rajčata se nedají sbírat, ale není to pravda. Pokud vidíte, že dosáhla správné velikosti, ale jejich barva se nezměnila – bezpečně je sejměte ze záhonu a pošlete je dozrát. Malé exempláře je navíc lepší ještě ponechat na keřích – v jiných podmínkách se nevyvinou.
DŮLEŽITÉ: napadená a poškozená rajčata by měla být okamžitě zničena, neměla by dostat druhou šanci.
Mějte také na paměti, že celá úroda rajčat by měla být sklizena dříve, než teplota vzduchu v noci klesne pod 5 °C. Pokud rajčata zmrznou, nebudou se dobře skladovat a je pravděpodobné, že chytnou nějakou infekci.
Kam umístit zelená rajčata pro dozrávání
Zkušení zahradníci tvrdí, že existují pouze tři účinné metody, jak urychlit proces zrání zelených rajčat.
Tradiční
Je třeba najít místnost, která je dobře větraná a jejíž teplota se pohybuje mezi 20-25 °C. Umístěte rajčata v několika vrstvách (na police, do košíků nebo beden) a nechte je tam několik dní. Jednou týdně rajčata zkontrolujte – zralá odstraňte a zkažená vyhoďte.
Užitečný lifehack: Pokud potřebujete, aby vaše rajčata rychle dozrála, zvyšte teplotu na 28 °C, do místnosti umístěte jasné světlo a mezi zelená rajčata vložte několik červených rajčat nebo zralých jablek.
Vrstvené
Při této metodě pěstitelé dacha vezmou hluboký koš nebo krabici a na dno rozloží zelená rajčata, která překryjí suchým papírem. Poté je volně přikryjí víkem a skladují při teplotě 12-15 °C a vlhkosti 80-85 % po dobu jednoho měsíce.
Keř
Třetí možností, stejně spolehlivou jako první dvě, je vykopání keříků s rajčaty i s kořenem, oklepání zeminy a zavěšení v suché místnosti. Místnost by měla být dobře větraná. Je důležité zavěsit keříky s kořeny nahoru tak, aby se vzájemně nedotýkaly, jinak mezi nimi nebude dobré větrání. Díky této metodě plody zpravidla nejen rychle zčervenají, ale také se znatelně zvětší.