V čem vařit kávu na vařiči a jak připravit kávu v kávovaru – jednoduché tipy na My.
Aby byl nápoj v turbu osvěžující – přidejte do něj trochu studené vody / My
Chuť kávy v mnoha ohledech závisí na způsobu její přípravy a stráveném čase. Pojďme zjistit, jaký je nejlepší způsob přípravy kávy.
Co je lepší – kávovar nebo konvice na kávu
Vyberte si speciální turba nebo naběračku (šálek na vaření kávy). Aby však byl nápoj bohatý a nezkazil vám den, měli byste kávová zrna umlít těsně před vařením.
Jak připravit kávu v turbíně
Kávu byste měli v turbíně vařit, dokud nezačne vřít. Snižte teplotu na vařiči, dokud se neobjeví pěna. Doporučujeme pěnu nepoškodit, aby se zachovala její chuť.
Aby byl nápoj veselejší – přidejte do něj trochu studené vody. Poklepání na turbínu čajovou lžičkou ihned po uvaření pomáhá usazování sedliny.
Který kávovar připravuje nejlepší kávu
Místo turbíny si mnoho lidí vybírá kávovar s gejzírem – právě ten je určen k vaření kávy. Podstata jeho práce spočívá v páře – vařící voda pod přirozeným tlakem stoupá k sítku se zrny: voda je nasycena kávovou chutí a shromažďuje se v horním prostoru.
Gejzírový kávovar poznáte podle charakteristické žebrované nádoby ve tvaru přesýpacích hodin. V průměru (v závislosti na modelu) pojme až 12 šálků.
Gejzírový kávovar – jak vařit kávu
Na rozdíl od turbo kávovaru se příprava kávy v gejzírovém kávovaru skládá pouze ze tří kroků. Nejprve nalijete studenou vodu do spodní přihrádky, poté přístroj postavíte na varnou desku a počkáte, až se voda začne vařit.
V tomto případě nemusíte proces neustále sledovat, protože nehrozí, že by káva „utekla“. Přístroj vás navíc sám upozorní, až bude káva hotová.
Samostatně stojí za zmínku užitečný způsob přípravy kávy v kávovaru. Chcete-li si uvařit například espresso, musíte předem namlít kávová zrna (příliš jemné mletí dodá kávě nepříjemnou hořkost) a poté je v „držáku“ stlačit do tvaru „tablety“. Poté samotný „držák“ umístěte do skupiny a zapněte přepad vody. Při dodržení všech doporučení netrvá extrakce déle než 30 sekund.