Sliz se může při kysání objevit z několika důvodů.
Krouhané „bílé zelí“ s mrkví je třeba pevně utěsnit v nádobě, ve které bude kvasit / koláž My s fotografiemi pixabay.com
Mnohé hostitelky/hostitelé nevědí, jak správně kysat zelí, a proto nedosáhnou takového výsledku, jaký by si přáli. Jednou z hlavních chyb je výběr samotné zeleniny. Vybírejte zodpovědně – mělo by se jednat o středně vyzrálou odrůdu. Právě díky tomu, že se takové odrůdy používají, se pokrm ukáže šťavnatý.
My se dozvěděl o dalších chybách, kterých se lze při kysání dopustit. Kvůli takovým „průrazům“ hrozí, že se dostaví různé nežádoucí následky, zejména že se ve sklenici objeví novotvar.
Proč se při kysání zelí tvoří sliz
Tento „vedlejší efekt“ je možný z několika důvodů:
- Do zeleniny nebylo přidáno dostatečné množství soli (pro třílitrovou sklenici se doporučuje použít 2 polévkové lžíce se sklíčkem).
- Nádoba s krouhaným „bílým zelím“ byla pozdě vyndána z teplého místa na chladné.
Nelze přesně říci, kolik kysaného zelí by mělo stát v teple, protože záleží na tom, jak bude probíhat proces kvašení. A během něj je zásah rozhodně nutný.
V tom spočívá další možná chyba – nečinnost. Pokud do nakrájené zeleniny nebudete každý den až do předešlého dne – ráno a večer – šťouchat tyčinkou, nebude z ní správně vycházet oxid uhličitý a proces kvašení se zpomalí.
Je snadné pochopit, kdy vyndat kysané zelí do chladu – mělo by se tak stát 3-4 dny po skončení procesu kvašení (bublinky se již neuvolňují, nakrájená zelenina nekysne).
Zda je třeba zelí při kysání přikrýt – zde jsou chyby, které je třeba udělat.
Když nakrouháte „bílé zelí“ (na třílitrovou sklenici budete potřebovat asi 3 kg) a mrkev (potřebujete asi 50 gramů), pak suroviny srazte do nádoby. Pokud použijete sklenici, pak ji nenaplňujte výše než po „ramena“, protože zelenina pustí šťávu a měla by být pokryta nálevem.
Když začínáte s kysaným zelím – prvních několik dní ho těsně nepřikrývejte – proces kvašení vyžaduje přístup kyslíku. Sklenici můžete přikrýt například gázou a dát na ni nějaký tlakový hrnec. Jako tlakový hrnec lze použít láhev naplněnou vodou. Dodatečný tlak na ingredience je nutný, aby byly zcela ve slaném nálevu a rovnoměrně kvasily.
Dříve se My dozvěděl, proč se trhají knedlíky. Šéfkuchař Kenny Leung pojmenoval chybu, která může způsobit, že se tento pokrm doma nepovede.