Tohle vědí jen ty nejlepší hostitelky: Co dělat, když kynuté těsto nekyne?

Prozradíme vám, proč kynuté těsto nekyne a jak siti napravit.

Jak zadělat kynuté těsto – tipy / depositphotos.com

Domácí pečení se nedá srovnávat s pečivem z obchodu – je vždy chutnější, kvalitnější a výživnější. Někdy však při práci s droždím nastane problém – nekyne kynuté těsto – co v takovém případě dělat, ví málokdo.

Proč kynuté těsto nekyne – hlavní příčiny

Pokud kynuté těsto náhle nevykyne a vy se obáváte, že se vysněný koláč nepovede, stojí za to se ujistit, že vše děláte správně. Existují pravidla, která se nesmí porušit, jinak místo nadýchané buchty skončíte s plackou.

Je důležité sledovat dobu trvanlivosti tohoto výrobku a dodržovat podmínky jeho skladování. Pamatujte, že otevřený balíček sušeného droždí lze skladovat při teplotě +3 až +5 °C až 7 dní a živé droždí až 12 dní, přičemž v teple nesmí být déle než 24 hodin. Pokud jste použili prošlé droždí, hnětení nebude fungovat – budete muset vše vylít a udělat znovu.

Aby pečení dopadlo přesně podle vašich představ, musíte použít pouze pšeničnou mouku – ta je pro droždí vhodnější než ostatní. Nejprve je třeba mouku před přidáním do droždí uskladnit v místnosti, aby měl výrobek správnou teplotu. Za druhé, nezapomeňte mouku prosít, aby bylo těsto vzdušné.

  • Máslo

Je důležité ho před použitím vyndat z lednice – studené máslo těsto „stlačí“ a to pak nevykyne. Pokud recept vyžaduje jeho rozpuštění, nezapomeňte ho po tomto postupu zchladit.

Málokterá hospodyňka ví, že pokud to přeženete s cukrem, opara nevykyne. Optimální poměr je 5 % cukru na celkovou hmotnost těsta. Příliš mnoho sladkého produktu zabrání oparu vykynout.

Důležité je přidat tuto složku až na samém konci – na rozdíl od cukru sůl neutralizuje práci droždí, takže pokud porušíte pravidlo a těsto osolíte uprostřed procesu, pravděpodobně „spadne“.

Užitečná rada: nezapomeňte, že kynutí (doba, kdy je těsto teplé a „odpočívá“) je velmi důležité – pokud není dostatečně dlouhé, nedočkáte se nadýchaného oparu, proto je důležité nespěchat a nechat těsto řádně vykynout.

Jak nechat vykynout kynuté těsto po vykynutí v lednici – návod

Pokud s jistotou víte, že jste dodrželi všechna doporučení, a těsto přesto nevykynulo, můžete se ho pokusit oživit. Zkušené hospodyňky se podělily o své rady, jak kynuté těsto v troubě zvednout.

Potřebujete předehřát troubu na 40-50 stupňů Celsia a vložte do ní mísu s opahem. Do nejnižší části umístěte plech s vodou a zavřete dvířka. Tím se v troubě vytvoří efekt lázně a těsto rychle vykyne.

Podívejte se na další možnost, jak zadělat kynuté těsto bez použití trouby:

  • Do hrnce nalijte vroucí vodu;
  • přikryjte utěrkou;
  • položte na něj misku s těstem;
  • zabalte do utěrky.

Tato vodní lázeň pomůže regulovat hladinu vlhkosti, což bude mít pozitivní vliv na kvasinky – začnou se aktivovat a těsto vykyne. Nádobu s oparem můžete také jen omotat utěrkou a postavit ji na sporák vedle zapnutého hořáku, ale v tomto případě budete muset čekat o něco déle, ale i tak dosáhnete požadovaného efektu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Fantastické dekorace pro váš interiér

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: