Jak vařit brambory v kabátku, aby se snadno loupaly, a zda je můžete péct v troubě – dozvíte se v materiálu My.
Lze vařit brambory se slupkou – recepty / depositphotos.com
Brambory se slupkou jsou jednou z nejjednodušších a nejvydatnějších příloh, které lze připravit k masu nebo rybě. Chuť brambor však závisí nejen na odrůdě, ale také na správné tepelné úpravě. My vám poradí, jak dlouho brambory v kopečku péct a jak je chutně uvařit.
Dříve jsme hovořili o tom, jak skladovat brambory ve sklepě nebo v bytě.
Kolik minut po uvaření vařit brambory v bramboráku – technologie
Předpokládá se, že vaření brambor v kabátku je nejužitečnější způsob vaření kořenové zeleniny. Slupka obsahuje vitaminy A, B1, B3, B6, bílkoviny, vlákninu, draslík, železo a další pro člověka nezbytné stopové prvky.
Hlavním problémem, se kterým se mnoho lidí potýká, je, že brambory se vaří nerovnoměrně, což lze však napravit tím, že se vybírají hlízy stejné velikosti. Pak je třeba je důkladně omýt od nečistot (lépe – kartáčkem) a propíchnout párátkem, pak slupka při vaření nepraskne.
Užitečná rada: V případě, že je hlíza zralá, je třeba ji vyjmout: při vaření přidejte do vody 1 lžičku octa a 1 lžičku soli – to také pomůže zabránit deformaci kůry.
Poté je třeba brambory zalít vodou tak, aby tekutina zcela pokryla hlízy. Přidejte sůl – asi 0,5 lžíce na 1 litr vody. Poté hrnec přikryjte pokličkou a postavte na silný oheň.
Odpověď na otázku týkající se, jak dlouho vařit brambory ve slupce, říkáme – záleží na stáří kořenové zeleniny:
- stará – 30 minut;
- mladí – 15 minut.
Průměrně se brambory ve slupce vaří 20-25 minut, dokud nejsou zcela uvařené. Chcete-li zkontrolovat, zda je proces vaření u konce, propíchněte bramboru vidličkou nebo nožem – měkká hlíza je připravena ke konzumaci.
Oloupané brambory v troubě s česnekem a rozmarýnem – recept
- brambory – 600 gr;
- rostlinný olej – 30-40 ml (na vymazání hlíz a plechu);
- rozmarýn – 1-2 větvičky;
- česnek – 2-3 stroužky;
- sůl, pepř, další koření a koření – podle chuti.
Brambory omyjte pod tekoucí vodou, osušte papírovými utěrkami nebo ubrousky. Do rostlinného oleje vymačkejte česnek a každou hlízu jím potřete. Plech na pečení zakryjte fólií a potřete rostlinným olejem. Brambory naaranžujte tak, aby se hlízy vzájemně nedotýkaly.
Předehřejte troubu na 180-200 °C, brambory pečte 20 minut, poté je otočte na druhou stranu a pečte dalších 20 minut. Nezapomeňte, že celková doba pečení závisí na odrůdě a stáří kořenové zeleniny.
Užitečná rada: Vezměte si na pomoc brambory, které jste si nechali uvařit, abyste se dostali do varu: 10 minut před koncem vaření posypte brambory mořskou solí, rozmarýnem a kořením, pak budete mít aromatickou a chutnou přílohu.