V našem článku se dozvíte, kterou kořenovou zeleninu byste měli okamžitě vyhodit, abyste si neublížili.
Naklíčené brambory jsou nebezpečné pro zdraví / ilustrace REUTERS
Naklíčené brambory mohou být pro zdraví velmi nebezpečné. V těchto kořenových plodinách se totiž hromadí velké množství solaninu. Jedná se o jedovatou látku, která může způsobit otravu.
Dříve My psal, jak rychle oloupat brambory, čímž se tato činnost promění v naprosté potěšení.
Je možné jíst naklíčené brambory – doporučení
Výskyt klíčků na bramborách v důsledku dlouhodobého a nesprávného skladování zeleniny není bohužel neobvyklý. Některé takové kořenové plodiny je bohužel třeba okamžitě zlikvidovat, zatímco jiné je třeba používat s nejvyšší opatrností.
Zelené naklíčené brambory by se rovněž neměly používat k jídlu. Jsou obzvláště nebezpečné pro zdraví a mohou vyvolat těžkou otravu.
Pokud jde o ostatní plody s klíčky, největší množství jedovatého solaninu se hromadí ve slupce a v tzv. očkách. V tomto případě je třeba brambory pečlivě oloupat a uvařit, přičemž je třeba pečlivě dodržovat doporučení.
Jak se chovat k bramborám?
Také odborníci jednoznačně odpovídají na otázku, zda můžete jíst staré měkké brambory. Podle nich kořenové plodiny, které již uschly, ztratily všechny užitečné látky a je lepší je také poslat do koše.
Jak vařit naklíčené brambory – důležité rady
Jak jsme již upozornili, před použitím naklíčených brambor k vaření je nutné je důkladně očistit. Je třeba zcela odstranit „oči“ a slupku, brambory dobře omýt a teprve poté je uvařit.
Je důležité pamatovat na doporučení, jak vařit naklíčené brambory / foto depositphotos.com
Pro větší záruku zbavení se solaninu při loupání kořenové zeleniny ze slupky je lepší odstranit silnou vrstvu.
Kromě toho řada výrobků pomůže neutralizovat solanin, který v zelenině zůstává. Měly by se přidávat do pokrmů. Může to být česnek, zelí, zakysaná smetana, červená řepa a také koření a bylinky.