Nebezpečně jedovaté: které brambory byste nikdy neměli jíst

V našem článku se dozvíte, kterou kořenovou zeleninu byste měli okamžitě vyhodit, abyste si neublížili.

Naklíčené brambory jsou nebezpečné pro zdraví / ilustrace REUTERS

Naklíčené brambory mohou být pro zdraví velmi nebezpečné. V těchto kořenových plodinách se totiž hromadí velké množství solaninu. Jedná se o jedovatou látku, která může způsobit otravu.

Dříve My psal, jak rychle oloupat brambory, čímž se tato činnost promění v naprosté potěšení.

Je možné jíst naklíčené brambory – doporučení

Výskyt klíčků na bramborách v důsledku dlouhodobého a nesprávného skladování zeleniny není bohužel neobvyklý. Některé takové kořenové plodiny je bohužel třeba okamžitě zlikvidovat, zatímco jiné je třeba používat s nejvyšší opatrností.

Zelené naklíčené brambory by se rovněž neměly používat k jídlu. Jsou obzvláště nebezpečné pro zdraví a mohou vyvolat těžkou otravu.

Pokud jde o ostatní plody s klíčky, největší množství jedovatého solaninu se hromadí ve slupce a v tzv. očkách. V tomto případě je třeba brambory pečlivě oloupat a uvařit, přičemž je třeba pečlivě dodržovat doporučení.

Jak se chovat k bramborám?

Také odborníci jednoznačně odpovídají na otázku, zda můžete jíst staré měkké brambory. Podle nich kořenové plodiny, které již uschly, ztratily všechny užitečné látky a je lepší je také poslat do koše.

Jak vařit naklíčené brambory – důležité rady

Jak jsme již upozornili, před použitím naklíčených brambor k vaření je nutné je důkladně očistit. Je třeba zcela odstranit „oči“ a slupku, brambory dobře omýt a teprve poté je uvařit.

Je důležité si zapamatovat doporučení, jak vařit naklíčené brambory / foto depositphotos.comJe důležité pamatovat na doporučení, jak vařit naklíčené brambory / foto depositphotos.com

Pro větší záruku zbavení se solaninu při loupání kořenové zeleniny ze slupky je lepší odstranit silnou vrstvu.

Kromě toho řada výrobků pomůže neutralizovat solanin, který v zelenině zůstává. Měly by se přidávat do pokrmů. Může to být česnek, zelí, zakysaná smetana, červená řepa a také koření a bylinky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Fantastické dekorace pro váš interiér

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: