Lékaři ujišťují, že k čištění ovoce a zeleniny není třeba používat další prostředky, zejména mýdlo nebo gel, ale vejce je lepší omývat speciálním roztokem.
Které výrobky by se neměly mýt / foto depositphotos.com
Mnozí z nás jsou zvyklí před použitím některých výrobků je omývat studenou nebo teplou vodou. Jak se ale ukazuje, není to zcela správné.
Vědci a odborníci na výživu tvrdí, že čím lépe ovoce a zeleninu omyjete, tím spíše se vyhnete střevním onemocněním. Zde jsou ale další potraviny, které není třeba důkladně omývat.
Doporučujeme vám dozvědět se více o tom, které potraviny by se před vařením neměly omývat.
Může se maso před vařením omývat
Maso, zejména kuřecí, není třeba před vařením omývat. Co se stane, když kuřecí maso před vařením neumyjete? Podle odborníků se tím několikanásobně zvyšuje pravděpodobnost otravy, protože bakterie na povrchu kuřete se rozšíří na všechny povrchy, které používáte ke zpracování masa – dřez, prkénko, nůž atd.
A způsob, jak všechny bakterie zničit, je vařit kuře při vysokých teplotách. Pokud se vás tedy někdo zeptá, zda máte kuře před pečením umýt, odpovězte, že rozhodně ne!
Proč se ovoce, zelenina, ruce a náčiní nemají mýt vodou?
Další kategorií potravin, které není třeba mýt vodou, je zelenina. Tedy špenát, brokolice, hlávkový salát, petržel, kopr, rukola a další zelenina, kterou koupíte v supermarketu – již omytou. Na obalu takové zeleniny by to mělo být speciálně vyznačeno. Opakované mytí v domácích podmínkách může způsobit, že tyto produkty zvadnou a ztratí chuť.
Ale pozor: toto pravidlo neplatí pro zeleninu zakoupenou na trhu!
Ovoce a zeleninu zakoupené v supermarketu i na trhu je však bezpodmínečně nutné umývat. Koneckonců pouhá vizuální kontrola nestačí k tomu, abyste se ujistili, že jsou potraviny čisté.
Další otázka: Lze zeleninu umýt vodou a mýdlem? Všimněte si, že většinu potravin stačí důkladně opláchnout pod tekoucí vodou – to postačí k tomu, abyste se zbavili bakterií.
Lékaři ujišťují, že k mytí ovoce a zeleniny není nutné používat mýdlo nebo gel, protože chemické látky, které obsahují, mohou zůstat na povrchu a dostat se do lidského těla, což může způsobit alergické reakce nebo otravu.
I když jste si koupili silně znečištěné produkty, doporučujeme je umýt ve studené vodě kartáčkem nebo houbičkou.
Odborníci poradili, jak umýt vejce / foto blog.viva.org.pl
Zda se mají vejce před vařením umývat
Vejce jsou dalším produktem, který hostitelky často rády myjí. Ne každý však ví, proč se vejce před vařením nemají mýt a jak je doma správně umýt.
Ukazuje se, že slepičí vejce jsou pokryta málo znatelným filmem, který chrání žloutek a bílek před bakteriemi. Mytí vajec může umožnit bakteriím proniknout do skořápky.
Musíte však venkovská vejce mýt? Nebo pokud zjistíte, že máte velmi špinavá vejce, doporučujeme vám zjistit, jak správně umýt slepičí vejce od trusu a čím můžete slepičí vejce umýt.
V profesionální kuchyni je zvykem umývat vejce pomocí speciálního roztoku. Ten odstraní všechny škodlivé mikroorganismy bez námahy a tlaku.
Poté vyvstávají další otázky: jak dlouho můžete omytá vejce skladovat, lze omytá vejce skladovat? Podle odborníků se omytá vejce skladují v hlavní komoře chladničky, nikoli ve dveřích, nejdéle 12 dní. Nejlepší je skladovat je v otevřené nádobě nebo v původním obalu.