Pokud vše uděláte správně, bramborová kaše bude krásná, hustá a hlavně – neuvěřitelně chutná.
Bramborová kaše dopadne perfektně, pokud se budete řídit několika doporučeními / foto depositphotos.com
Pokud chcete vědět, jak uvařit bramborovou kaši bez hrudek, pak si dejte na čas. Klíčem k lahodnému pokrmu budou právě brambory, které použijete. Ano, není kořenová zelenina jako kořenová zelenina: ideální pro vaření jsou škrobnaté odrůdy, například modrooké brambory.
My již dříve psal, jak připravit bramborovou kaši bez mačkadla.
Když najdete ty správné brambory, začněte tím nejzákladnějším – oloupejte je a pošlete do hrnce, a pak už jen striktně dodržujte doporučení pro přípravu pokrmu.
Jak správně uvařit bramborovou kaši – kulinářské tajemství
K přípravě tohoto známého pokrmu budete potřebovat následující suroviny:
- sůl;
- bobkový list;
- žárovka;
- máslo;
- mléko;
- vejce.
Oloupané brambory naplňte tak, aby v hrnci bylo o něco více vody než samotné kořenové zeleniny. Pak vezměte lžíci soli a tuto konzervační látku ve vodě rozpusťte. Vložte oloupanou a mírně nakrájenou cibuli a bobkový list.
Nejprve uvařte brambory na mírném ohni. Když se voda začne vařit, ztlumte oheň. Po 15 minutách varu vyjměte bobkový list.
Pokud nevíte, jak dlouho vařit brambory na kaši – stačí je propíchnout nožem – když čepel snadno vnikne do kořenové zeleniny, znamená to, že je již hotová. Obvykle se „modrooké“ k připravenosti vaří asi 30 minut.
Jak udělat bramborovou kaši bez hrudek – lifehack
Když jsou brambory uvařené, neslijte všechnu vodu. Na dně hrnce by mělo zůstat trochu tekutiny – asi na výšku půl prstu. Pak do misky vložte máslo, přilijte teplé mléko a vše prohněťte. Teprve poté můžete do uvařených brambor vyklepnout syrové vejce pokojové teploty a rychle ho vmíchat.
Právě proto se do bramborové kaše přidává vejce – díky němu může kaše trochu zhoustnout, bude velmi jemná a její barva zůstane nažloutlá, nezešedne.
Když přidáte všechny ingredience, vyplatí se uchýlit k jednomu triku, a pak bude váš pokrm rozhodně vzdušný – pyré vyšlehejte metličkou! Po tomto postupu by v něm neměly zůstat žádné hrudky.
Pokud by se vám najednou pokrm zdál příliš tekutý, víte, jak kaši zahustit:
- Rozšlehejte syrové vejce při pokojové teplotě;
- přidejte trochu škrobu;
- vetřete trochu sýra;
- uvařte několik brambor zvlášť a přidejte je do bramborové kaše;
- Nechte kaši odstát (hrnec by měl být něčím obalený) a může zhoustnout.
Další možností je vařit brambory na velmi mírném ohni za stálého míchání – tento trik pomůže přílohu zahustit.