Věnujte pozornost těmto znakům, abyste si mohli vybrat dobré víno i bez ochutnávky.
Jak si vybrat dobré víno / depositphotos.com
Sklenka vína rozzáří každý večírek nebo slavnostní večer. Pro výběr kvalitního nápoje v obchodě není nutné vínu rozumět. Abyste nevyhodili peníze a nekoupili nekvalitní nápoj, věnujte při nákupu pozornost několika znakům.
Typ vína
Pokud se nemůžete rozhodnout, které víno je vaše nejoblíbenější nebo které víno je nejlepší pro oslavu, přemýšlejte o jídle na stole. Červené víno se hodí k masu a bílé víno k rybám a mořským plodům. Pokud nevíte, jaké pokrmy budou na stole, zvolte univerzální suché šumivé víno nebo suché růžové víno.
Cena
Dobré víno nemůže stát méně než 300 hřiven za láhev, zejména pokud je z dovozu. Pokud je takové víno levné – s největší pravděpodobností máte před sebou padělek. Ale ani několik tisíc hřiven za láhev byste neměli dávat, protože ani sommeliéři někdy nedokážou rozlišit drahé a středně drahé víno.
Barva vína
Pokud je láhev vína čirá, můžete barvu nápoje posoudit ještě před jeho koupí. Pamatujte na pravidlo – bílá vína se stářím tmavnou a červená vína se stářím zesvětlují. Pokud má jednoroční červené víno hnědou barvu – je lepší ho vrátit do regálu. Nápoj by také neměl být zakalený a neměl by mít usazeniny.
Jak si vybrat kvalitní víno / foto depositphotos.com
Stáří vína
Červené víno by mělo zrát nejméně 1-3 roky. Čím déle červené víno zraje, tím je jeho chuť bohatší. Mladé červené víno chutná velmi trpce, což ne každému vyhovuje.
Bílé víno by naopak mělo být mladé (ne starší než 2 roky), jinak bude jeho chuť příliš ostrá. Bílá vína dlouhého zrání mohou být chutná pouze v elitním segmentu.
Obsah cukru
Za nejtrpčí se považuje suché víno s obsahem cukru kolem 4 g/l. Ne každému však takový nápoj zachutná. Průměrně sladká vína obsahují 5-18 g cukru na litr (polosuché víno) a 18-45 g cukru na litr (polosladké víno). Dezertní vína mají obsah cukru 100 g/litr a více a budou se líbit těm, kteří mají chuť na sladké.
Korek a etiketa
Etiketa na láhvi by měla být hladká a rovná, bez škrábanců a kapek vína. To svědčí o tom, že nápoj byl správně skladován.
Co se týče zátky, šroubovací zátka je vhodná pro mladé víno do stáří 2 let. Bílé víno je vždy lepší se šroubovací zátkou. Zabraňuje stárnutí vína a chrání ho před zatuchlinou. Usnadňuje také otevírání vína. Pokud je víno staré 3 roky a více, je vhodný korek z přírodních materiálů. Ten nápoj „zestárne“.