Sušené mléko jste už určitě použili v zakysaných mléčných výrobcích zakoupených v obchodě. Teď si ho zkuste vyrobit sami.
Existuje několik jednoduchých know-how, jak správně naředit sušené mléko / foto: depositphotos.com
Se zmínkou o sušeném mléce jste se s největší pravděpodobností často setkali na etiketách jogurtů, kefírů a zakysaných smetan v obchodech. Mnoho lidí se k tomuto prášku staví nedůvěřivě a tvrdí, že je zdraví škodlivý. Ale není tomu tak. Přečtěte si na stránkách My, jak ředit sušené mléko k snídani a svačině.
Již dříve My podrobně popsal, jak vyrobit domácí kondenzované mléko – recept, který zvládne i začátečník.
Sušené mléko je z hlediska složení vitaminů a výživových vlastností téměř stejně dobré jako pasterizované mléko. Používá se k výrobě smetany, tvarohu a kondenzovaného mléka. Chuť sušeného mléka se od tekutého neliší: pokud se bojíte, že se vám koncentrát ukáže jako „příliš vodnatý“, kupte si směs s vysokým podílem tuku a bílkovin.
Sušené mléko – jak ho správně používat
Sušené mléko lze v závislosti na obsahu tuku skladovat na suchém místě od šesti měsíců do tří let. Běžnému mléku končí trvanlivost po 15 dnech a bez chlazení při vysokých teplotách se výrobek zkazí do jednoho dne.
Před použitím, zejména v dětské výživě, se raději poraďte s lékařem o kontraindikacích a ujistěte se, že směs nezpůsobí vám ani vašemu dítěti alergii.
Prášek je nutné rozpustit v teplé převařené vodě a dobře rozmíchat, aby se netvořily hrudky. Voda aktivně interaguje s bílkovinami výrobku a výsledkem je rekonstituované mléko.
Vydávání mléčných výrobků:
Jak správně naředit sušené mléko na 1 litr – návod krok za krokem
Na pět lžic prášku (25 g) vezměte jednu sklenici teplé vody (200 ml) a postupně ji přilévejte. Po celou dobu směs míchejte do homogenní konzistence a poté ji nechte 15 minut „samotnou“, aby bílkoviny nabobtnaly. Pokud chcete získat koncentrát s vysokým podílem tuku, budete si muset pohrát s poměrem vody a prášku.
Při rozpouštění sušeného mléka vždy zohledněte teplotu, protože nedostatečně ohřátá voda vám koncentrát zničí – místo tekutiny získáte mokré hrudky.
Také do něj nezalévejte vroucí vodu, protože pak se vám výrobek srazí. A pokud použijete mixér, vytvoří se nadbytečná pěna.
Již naředěné mléko však můžete převařit a použít samostatně ke snídani nebo svačině, případně na jeho základě připravit mléčnou kaši nebo zakysané mléčné výrobky.