Čerstvé houby je třeba očistit bez ohledu na jejich původ. Ne vždy je však nutné je omývat.
Zda je třeba houby před vařením loupat – tipy / foto depositphotos.com
Když se vrátíte z obchodu a začnete vařit, mnoho nepříliš zkušených kuchařů má otázku, a to, zda je nutné houby před vařením očistit. Vždyť zakoupené houby jsou už od pohledu zcela čisté a nevyžadují další přípravné manipulace. Ale jako vždy, i v tomto případě existují nce.
Mimochodem, již dříve jsme se podělili o doporučení, jak a jaké houby lze sušit.
Zda se mají houby před vařením loupat – odpověď šéfkuchařů
Čerstvé houby by měly být očištěné, ať už jsou koupené v obchodě, nebo ručně nasbírané v lese. Tak či onak se na nich totiž hromadí nečistoty a prach.
Můžete to provést kartáčkem, nožem nebo houbičkou na nádobí. Nezapomeňte také oříznout stopku houby.
Houby velmi dobře absorbují vlhkost / foto depositphotos.com
Houby je třeba omývat v závislosti na siti. Dlouhodobě je nechávat ve vodě se nedoporučuje, protože tyto houby velmi dobře absorbují vlhkost. A to bude mít špatný vliv na chuť a vůni výrobku. Houby dostatečně rychle opláchněte a zbavte je přebytečných nečistot pomocí kartáčku nebo houbičky. Pokud potřebujete po umytí odstranit přebytečnou tekutinu, je třeba houby ihned osušit papírovou utěrkou.
Čisté houby před vařením lze také očistit ostrým nožem. K tomu stačí jemně rozhrnout slupku houby na okraji klobouku a vytáhnout ji. Tuto možnost doporučujeme použít u velkých exemplářů. Mladé a malé houby není třeba omývat a čistit – stačí je otřít ubrouskem.
Jak oloupat houby před vařením – lifehack
Dlouhodobé uchovávání těchto hub ve vodě a jejich namáčení před tepelnou úpravou není nutné. Způsob, který zvolíte pro loupání hub před vařením, však závisí na pokrmu, který se rozhodnete připravit.
Např, houby před smažením oloupejte by měly být „suché“. Aby neabsorbovaly přebytečnou vlhkost, nemyjí se, ale ošetřují se kartáčkem a vlhkým hadříkem. Měli byste se také zbavit všech poškozených částí houby. Díky tomu získáte po smažení křupavé houby se zlatavou kůrkou.
Houby před smažením je lepší čistit bez omývání ve vodě / foto depositphotos.com
A pokud chcete vařit houbyHouby je třeba dobře opláchnout pod tekoucí vodou.
Před zmrazením se houby také očistí a osuší, tmavá místa se odříznou. Takové houby se pak mohou smažit, přihodit do polévky nebo dusit. Před vařením se nemusí rozmrazovat.
Pokud se však chystáte suché houbyNedoporučuje se je omývat. Jednak se tím prodlouží doba sušení, což může způsobit plísně, a jednak jednoduše ztmavnou. Při sušení byste měli dbát na kvalitní houby bez poškození.
Pokud vás zajímá, zda je třeba královské houby čistit, odpovídáme – je to nutné stejně jako u běžných hub – v této věci mezi nimi nejsou žádné rozdíly.
Královské houby se čistí stejně jako běžné houby / foto depositphotos.com