Jaký zápach má mít maso a jak okamžitě poznat, že je výrobek zkažený – dozvíte se v materiálu My.
Jak poznat nekvalitní maso / depositphotos.com
Čerstvé maso je univerzální produkt, ze kterého lze připravit různé pokrmy. Ne vždy je však možné v obchodě zjistit stupeň jeho čerstvosti, navíc i když jste si koupili kvalitní kus, pak při zapomenutí v lednici můžete po čase zjistit nepříjemný zápach. My vám poradí, jak zjistit, zda se vepřové, hovězí nebo kuřecí maso zkazilo.
Dříve jsme hovořili o tom, jak rychle a bezpečně změkčit maso.
Jak poznat zkažené kuřecí maso – tipy
Čerstvé drůbeží maso lahodí oku rovnoměrnou příjemnou světle růžovou barvou, není nijak cítit nebo voní neutrálně a po stlačení má pružnou strukturu. Zkažené kuřecí maso lze poznat podle několika znaků:
- sliz – maso je pokryto rovnoměrnou vrstvou vazkého hlenu;;
- zápach – štiplavý a nepříjemný, ale bohužel se dá při vaření zamaskovat;
- barva – objeví se zelené skvrny a ztmavlé plochy.
Kuřecí maso ztrácí pružnost – po stlačení se nevrátí do původního tvaru. Nepoctiví prodejci často kuře omyjí čisticími prostředky a poté ho naloží do octa a koření, aby zakryli nepříjemný zápach. Proto se nedoporučuje kupovat hotové marinované maso v obchodech.
Jak poznat zkažené hovězí maso – doporučení
Hovězí maso je produkt, který se rychle kazí, proto nemůže dlouho ležet na pultu. Například u steaků je maso speciálně zrající a fermentované, ale není to stejné, jako když hovězí maso „umře“ přirozeně. Maso se rozhodně nevyplatí kupovat, pokud si všimnete některého z následujících příznaků:
- štiplavý zápach – Hovězí maso, stejně jako jiné maso, by mělo vonět neutrálně;
- skvrny – Ztmavnutí masa do šeda, žluté skvrny nebo letargie ukazují na špatnou kvalitu výrobku;
- volná struktura – maso by mělo být po stlačení pevné a neměla by z něj vytékat šťáva.
Dokonalý kus hovězího masa má šarlatovou nebo tmavě červenou barvu s žilkami a tukem. Pokud na něj zatlačíte, maso se rychle vrátí do původního tvaru. Jakákoli chuť, zejména kyselá, jak jste si již uvědomili, chybí.
Jak poznat zkažené vepřové maso – příznaky
Vepřové maso je poměrně nebezpečné – žijí v něm škodlivé mikroorganismy, bakterie a červi, které je třeba zlikvidovat důkladnou tepelnou úpravou masa. Pokud jste však koupili prošlý kus masa, vaření vám nepomůže, proto věnujte pozornost následujícím ncím:
- barva – Pokud má maso světle růžovou barvu, bylo prase překrmeno růstovými hormony, což je nebezpečné;
- stopy – zkuste maso podržet přes ubrousek, pokud na něm zůstanou růžové skvrny, jedná se o maso, které bylo oříznuto, aby se skryly chybějící části;
- vůně a vzhled – čerstvé vepřové maso má neutrální vůni, je měkké a pevné na dotek, ostatní parametry jsou abnormální.
Totéž platí pro mražené vepřové maso. Věnujte pozornost barvě ledu – pokud je bílý, pak bylo maso zmrazeno poprvé, a pokud je růžový, pak se rozhodně nejedná o první zmrazení, protože krev a šťáva měly čas se uvolnit.
Lze jíst maso s kyselým zápachem a co dělat se slizem?
I když jste si koupili nekvalitní kus masa nebo jste viděli, že se vám v lednici zkazilo, v některých případech ho lze zachránit:
- Ztmavnutí jatečně upraveného těla – odřízněte maso s tmavými patami a „zdravý“ kus tepelně zpracujte;
- sliz – opláchněte pod tekoucí vodou a nechte 15-20 minut ve studené vodě.
Existují site, kdy by se maso nemělo používat a mělo by se vyhodit – to je v případě, že se maso dostalo do známky hniloby nebo plísně. V takovém případě je maso pro člověka rozhodně nebezpečné, ať už ho připravíte jakkoli.
Uložené maso marinujte, můžete ho naložit do kebabového koření, sójové omáčky, hořčice, octa s přídavkem cibule a česneku. Upozorňujeme, že pokud maso i po všech provedených opatřeních vydává nepříjemný zápach, vyhoďte ho a nevystavujte se nebezpečí.