Pokud jste se chystali připravit dokonalé cholodky poté, co jste ve starém sešitě vyhrabali babiččin recept, ale něco se pokazilo – poradíme vám, jak cholodky resuscitovat a jak je zahustit bez želatiny.
Jak zachránit koloděje / foto depositphotos.com
Každá hostitelka by se ráda pochlubila, že zvládla přípravu tak složitého pokrmu, jako jsou koloděje, a pokořila recept své babičky.
Buďme však upřímní – jen mražený vývar, který jste zahustily obrovským množstvím želatiny, takže je gumový, a pravý koloděj – to zdaleka není totéž.
Proč neztuhne koloděj:
Nevhodně vybrané maso
Maso není nejvhodnějším masem pro dokonalý studený koláč. V mase nejsou žádné želírující látky, takže pokud nechcete nervózně řešit, co dělat, když coldcake neztuhne, postarejte se hned o kosti.
Hodně vody
Voda by měla maso pokrývat jen trochu. Pokud máte pětilitrový hrnec a v něm jen kilo masa, budete muset i po pěti hodinách vaření přemýšlet, co dělat, když je v kolodějích hodně vody, a jak koloděje zahustit bez želatiny.
Silný oheň
Cholodeche by se neměla vařit. Hrnec se postaví na nejnižší teplotu, které je váš sporák schopen, a maso ve vývaru se dusí, nevaří. V takovém případě se vývar nevyvaří a i po 4-5 hodinách vaření bude tekutiny v cholodech téměř tolik, kolik jste do nich nalili na začátku vaření.
Přidání vody
Přidávání vody do kolodějů je naprosto nemožné, protože tím vlastně zředíte vývar a snížíte koncentraci želírovacích látek. Pokud se vám zdá, že je tekutiny málo, snižte oheň na minimum a přemýšlejte, jak koloděje zachránit, aniž byste zvětšili objem tekutiny.
Nedostatek času na ztuhnutí
Kholodets je jídlo, které nemá rádo spěch. Kholodets by se měl vařit nejméně 5-6 hodin a poté, aby správně uvařený kholodets ztuhl, bude muset stát v chladu dalších nejméně 8 hodin. Nejlepší je dát pokrm do lednice přes noc. Pokud jste připravili dokonalý studený choloděj, ztuhne.
Nedostatek želatiny
Pokud máte málo želatiny nebo ji nemáte vůbec a nevíte, jak zahustit studenou polévku bez želatiny – použijte pouze maso s kostí, nejlépe s velkým množstvím chrupavek. Pokud koloděje neztuhly, kolik želatiny přidat, budete muset rozhodnout od oka, podle koncentrace vývaru.
Pokud i po noci v lednici vývar připomíná spíše polévku než dokonalý koloděj, hledání tipů na webu, jak zahustit koloděje bez želatiny, není váš příběh. Pokud nevíte, jak koloděje zachránit, přiveďte je k varu a přidejte želatinu přesně podle návodu na obalu. Želatina samozřejmě ovlivní chuťové vlastnosti kolodek, ale pokrm nakonec ztuhne.
Nevařený studený koláč
Mnoho hospodyněk pochybuje o tom, zda je možné studenou polévku druhý den dojíst. Ano, je to možné. Pokud nemáte čas být dlouho ve službě u plotny, je lepší dát hrnec s vývarem do lednice a dokončit ho druhý den, až budete mít čas. Nemá cenu nalévat do forem nehotový vývar, protože je jednodušší ho druhý den dokončit, než přemýšlet, jak zachránit koloděje, které neztuhnou.
Jak převařit mražené koloděje
Pokud jste uvařili příliš mnoho cholodek, které prostě nemá kdo rychle sníst – zmrazte je. Prodloužíte tak trvanlivost výrobku, aniž byste zkazili jeho chuťové vlastnosti. Ne všechny hospodyňky však vědí, jak zmrazený coldcock převařit, a bojí se experimentovat, neuvědomují si, co se stane, když coldcock znovu ohřejete.
Nic špatného se nestane. Cholodě lze zmrazit, ale měly by se skladovat pouze v těsně uzavřené nádobě, aby vývar nezískal cizí pach.
Jak ale zmražený choloděc převařit, to je samostatný bod. Zmrazený cholodets by měl rozmrznout při pokojové teplotě, poté by se měl přivést k varu, ale nesmí se vařit. Pokud se zmražený cholodets vaří – ztmavne. Do mražených cholodetů není nutné přidávat želatinu. Po uvedení kolodějů do varu je nalijte do forem a dejte na 7-8 hodin do chladničky. Rozdíl v chuti mezi mraženými a čerstvě uvařenými kolodety nikdy nepoznáte.