Existují čaje, které jsou s horkou vodou kontraindikovány.
Zelený čaj může zhořknout kvůli vroucí vodě / foto depositphotos.com
Ochucený čaj je ideálním nápojem v chladných večerech a horkých dnech. Jak víte, při vaření čajových lístků dochází k jejich vystavení horké vodě. Hlavní místo v tomto procesu zaujímá teplota tekutiny.
Zda můžete čaj vařit vroucí vodou – co je důležité si zapamatovat
Jak víte, jedná se o nejběžnější způsob přípravy takového nápoje. Pro různé druhy čaje však existují optimální teploty vody a doby louhování, proto je důležité to při přípravě zohlednit.
U některých čajů, zejména u jemnějších a vzácnějších druhů, jako je zelený nebo bílý čaj, se doporučuje používat mírně vychlazenou vodu, aby se zabránilo převaření a zachovala se jemnější chuť. Pro černý čaj je ideální vařící voda, která pomáhá plně rozvinout jeho aroma a chuť.
V jaké vroucí vodě vařit čaj? Pro každý typ existuje jiná ideální teplota. Například zelený čaj se doporučuje louhovat vodou o teplotě kolem 80 °C a ne déle než 3 až 4 minuty, aby nápoj nezhořkl. Zatímco černý čaj se obvykle vaří s vroucí vodou a louhuje se 3 až 5 minut, aby získal bohatou chuť.
Proč byste neměli čaj vařit a kterých druhů se to týká
Když čaj zalijete vroucí vodou, může to ovlivnit jeho chuť a aroma. Voda o vysoké teplotě může čajové lístky „spálit“, což způsobí hořkost a nápoj se stane méně příjemným. Některé čaje, zejména zelené čaje, hořknou.
Jak správně zalévat čaj:
- Vodu zahřejte k varu. U černého čaje se obvykle používá vroucí voda, u zeleného čaje se voda zahřívá asi na 80-85 stupňů Celsia.
- Čaj vložte do konvičky nebo šálku. Na jeden šálek čaje obvykle stačí 1 čajová lžička.
- Čaj opatrně zalijte vroucí vodou. Nechte čaj louhovat přiměřenou dobu – u černého čaje je to obvykle do 5 minut, u zeleného čaje do tří minut.
- Po spaření je třeba čaj scedit, pokud se tak nestane automaticky v konvici.
Pokud správně nastavíte teplotu pro každou odrůdu, získáte vždy ten nejlepší nálev.
Již dříve My informoval o nezbytných lifehacích, jak si vybrat zrnkovou kávu.