S čím bramborovou kaši dělat, kdy přidávat sůl a jak se vyhnout vodnaté struktuře – odpovídáme Myu.
Co můžete přidat do bramborové kaše místo mléka / depositphotos.com
Bramborová kaše – jedna z možností přílohy, která je téměř vždy považována za výhru. Nce spočívá v tom, že hodně záleží na odrůdě brambor – pokud nejsou chutné, pak kaše dopadne stejně. Site však není patová a My vám poradí, jak připravit chutnou bramborovou kaši, i když máte smůlu na kořenovou zeleninu.
Dříve jsme mluvili o tom, co připravit ze včerejších brambor.
Proč je bramborová kaše vodová nebo lepivá – chyby a tajemství
Správně připravená bramborová kaše má krémovou konzistenci a příjemnou žlutou barvu. Její příprava je jednoduchá, ale je důležité znát několik triků, které vám pomohou proměnit obyčejnou přílohu v umělecké dílo:
- Před loupáním hlízy důkladně omyjte, jinak brambory nasají zemitý pach;
- brambory krájejte ihned po oloupání; příliš dlouhé ponechání ve vodě způsobí vyplavení škrobu;
- vložte brambory do osolené vroucí vody;
- zalijte vodou tak, aby zcela zakryla brambory, a po uvaření vařte zeleninu 20-25 minut pod pokličkou;
- nikdy nepoužívejte mixér ani kuchyňský robot – pouze šťouchadlo.
Když jsou brambory uvařené, je třeba vodu scedit a zeleninu rozmačkat šťouchadlem. Teprve potom přidávejte po částech máslo, horké mléko nebo horkou smetanu. Nepřidávejte je studené – bramborová kaše by se slepila a zešedla. Bramborová kaše by se také neměla připravovat předem – je lepší ji sníst ihned, jinak časem příloha ztratí svou chuť.
Křehká bramborová kaše – recept se smetanou nebo mlékem
- brambory – 12 ks
- smetana – 12 šálku nebo mléko 1 šálek;
- máslo – 2 polévkové lžíce;
- sůl – podle chuti.
Brambory omyjte, oloupejte, znovu opláchněte a uvařte do měkka. Vodu slijte, brambory přikryjte utěrkou a na mírném ohni je vařte v páře, dokud nezbělají (aby lépe absorbovaly smetanu a máslo). Brambory rozmačkejte, přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. Poté přilijte horkou smetanu (mléko) a bramborovou kaši lehce rozšlehejte. Nakonec osolíme a/nebo přidáme oblíbené koření.
Vzdušná bramborová kaše – recept na bázi vody
- brambory – 1kg;
- máslo – 50 gr;
- sůl – podle chuti;
- rostlinný olej – 50 g;
- bobkový list – 2 ks;
- nové koření – 6-8 ks;
- voda – 300-500 ml;
- koření – podle chuti.
V pánvi se silným dnem rozehřejte máslo a rostlinný olej, vložte syrové brambory nakrájené na kostičky. Smažte je, dokud lehce nezezlátnou. Zalijte vodou tak, aby mírně zakryla brambory, přidejte bobkový list, pepř a sůl. Vařte do změknutí, pak slijte 1 šálek bramborového vývaru, vyjměte bobkový list a pepř. Brambory rozmačkejte a přidávejte další vývar, dokud nebudou mít správnou konzistenci.