Jak vařit hrášek za 30 minut: tajemství zkušených hostesek

Poradíme vám, jak správně uvařit hrách, aby se nepřipálil, a co do něj přidat, abyste u plotny nemuseli strávit půl dne.

Jak správně uvařit hrách / depositphotos.com

Hrách uvaříte za 30 minut, nikoli za 2 hodiny – zcela reálně. Řekneme vám, co k tomu potřebujete, i to, jak uvařit hrách, aby se i uvařil, ale nerozmělnil na tekutou kaši.

Dříve jsme vám řekli, jak správně uvařit rýži, aby byla křehká a chutná.

Jak uvařit hrách – kolik času je potřeba a jak proces urychlit

Celý suchý hrách se vaří déle než hrách dělený. Doba vaření může také záviset na odrůdě hrachu a na tom, jakou kaši chcete získat. V průměru se celý suchý hrách vaří 2-2,5 hodiny, zatímco dělený hrách 1-1,5 hodiny.

Tento proces však můžete urychlit, pokud hrách předem namočíte na 5-8 hodin. Pak lze celý hrách uvařit za 40-60 minut a drcený hrách za 30-45 minut.

Kromě toho existuje ještě několik dalších triků, jak hrách rychle uvařit:

  • Hrách solte až na samém konci vaření – pokud ho osolíte ihned, bude se vařit déle;
  • po uvaření hrášku do něj přidejte 2 lžíce másla nebo rostlinného oleje;
  • Po 10 minutách varu přidejte do hrachu sodu – v poměru 0,5 lžičky na 2 litry vody, a za 5-7 minut bude hrách měkký.

Tip: S jedlou sodou opatrně – když jí přidáte trochu víc, zkazíte chuť.

Jak uvařit hrách v hrnci

Nejdříve hrách nasbírejte a namočte, jak již bylo řečeno, na 5-8 hodin. Poté:

  • Zalijte vodou – na 1 díl hrachu vezměte 3 díly vody;
  • postavte na mírný oheň, nepřikrývejte zcela pokličkou – hrách by mohl „uniknout“;
  • Odstraňte pěnu a pak občas promíchejte, aby se hrášek nepřipálil;
  • hrášek osolte až na samém konci vaření.

Tip: Použijte hrnec se silným dnem a stěnami – hrášek se tak nepřipálí a rychleji se uvaří. Pokud potřebujete více vody – přidejte vroucí vodu, a pokud je naopak hrách hotový a je v něm hodně vody – slijte ji nebo nechte vařit s otevřenou pokličkou;

Jak vařit hrách v multicookeru

Hrách nasbírejte a opláchněte a pošlete ho do multicookeru s vodou v poměru 1:2. Vařte v režimu „Guláš“ nebo „Kaše“ po dobu 2 hodin. Přesto doporučujeme hrách předem namočit – pak ho budete vařit 30-40 minut.

Deset minut před tím, než je hrách hotový, ho osolte a přidejte olej – máslo nebo rostlinný olej.

Jak uvařit hrách na placičky

Hráškovou nádivku na placičky uvaříte jedním z výše uvedených způsobů. Po uvaření hrách rozšlehejte v mixéru nebo rozmačkejte šťouchadlem. Hráškové pyré smícháme s nakrájenou osmaženou cibulí – náplň je hotová.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Fantastické dekorace pro váš interiér

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: