Pokud vás nikdy nezajímalo, co se stane, když necháte lžíci v hrnci, a děláte to pořád, raději toho nechte.
Nenechávejte nádobí v potravinách / foto: My, Andriy Marienko
Od dětství jsme od rodičů neustále slýchali, že v jídle nelze nechávat lžíci, protože se tak pokrm pravděpodobně zkazí. Pojďme zjistit, proč se tak děje a co se stane, když lžíci v hrnci necháme.
Mimochodem, dříve jsme mluvili o tom, proč byste nikdy neměli nechávat naběračku v hrnci.
Proč byste neměli nechávat nádobí v jídle – hlavní důvod
Jeden z nejzjevnějších argumentů, proč byste neměli nechávat lžíci v jakémkoli jídle delší dobu, skutečně souvisí s tím, že se takové jídlo rychleji zkazí.
Je to způsobeno především oxidací kovu, ze kterého je příbor vyroben. V důsledku této chemické reakce vzniká prostředí, které urychluje kažení výrobku. Častěji hovoříme o oceli a slitinách hliníku, méně často o nerezové oceli. Pokud navíc necháte lžíci v polévce, v důsledku oxidace bude mít jídlo nepříjemnou chuť. Příbory, které jsou poškozené a poškrábané, jsou k tomuto procesu obzvláště náchylné.
A nezapomínejte, že nerezové nádobí obsahuje alegren – nikl a samotný hliník za určitých podmínek aktivně interaguje s potravinami a jeho nadbytek v těle se stává příčinou vážných zdravotních problémů.
Dřevěné nádobí by se také nemělo nechávat v potravinách – zkysne ještě rychleji než nerezové přístroje.
Co se stane, když necháte lžíci v hrnci – následky
Kromě oxidace jsou dalším důvodem, proč byste nikdy neměli nechávat lžíci v zakysané smetaně, polévce nebo jiném jídle, bakterie a mikroflóra.
Mikroorganismy, které se na lžíci dostanou z vnějšího prostředí, včetně slin, mohou být skvělou příležitostí pro množení bakterií a plísní v potravinách. To může vést k velmi vážným otravám.
Jak se chovat k jídlu na lžíci?
Ze stejných důvodů by se v salátech neměly uchovávat lžíce. Navíc i bez lžíce by se již upravené saláty neměly uchovávat déle než 6 hodin.