Proč zavařovací sklenice s okurkami explodují a jak se tomu vyhnout, stejně jako kam zkažené konzervy dát – se dozvíte v článku My.
Co dělat, když nakládané okurky zbělají – tipy / depositphotos.com
V létě a na podzim mnoho hospodyněk zavařovalo okurky, ale po nějaké době se ukázalo, že láskyplně stočené sklenice uvnitř zkalily, a pak se nafoukly a explodovaly. My vám poví, proč se to stává, zda se takové okurky dají jíst a co dělat, aby okurky nevybuchly.
Již dříve jsme hovořili o tom, co dělat, když se v konzervovaném džemu vytvoří bílá plíseň.
Proč okurky zakalí a co s tím – důvody a tipy
Existuje několik důvodů, proč se ve sklenicích s okurkami objevuje zakalená bílá usazenina:
- špatně vymyté sklenice a špatná sterilizace;
- nedostatečně sterilizovaná víčka;
- nesprávné uzavření sklenic;
- zkažená zelenina;
- žádné nebo málo koření a konzervačních látek;
- Třísky a praskliny na hrdlech sklenic;
- používání jodidované soli při konzervaci.
Konzervování se také může zakalit, pokud se válcujete salátové druhy okurek nebo přípravky nesprávně skladujete.. Ponechat je při pokojové teplotě po srolování nelze déle než 2-3 dny – pak je třeba sejít do sklepa nebo spíže.
Na otázku, jak zachránit okurky, které se zakalily, odpovídáme – nejprve stačí počkat. Budou jen dvě možnosti, jak site dopadne – buď sklenice „vybouchne“, nebo nálev zesvětlá a okurky se budou dál nakládat.
Okurky explodovaly – co dělat, kde je použít?
Pokud vám po uplynutí určité doby zavařovací sklenice přesto „explodovala“, poradíme vám, jak ze site ven, a zjistíte, zda ji můžete znovu zavařit. nakládané okurky. Budete potřebovat:
- otevřít sklenici;
- vylijte solný roztok;
- zalijte okurky vroucí vodou a nechte 5 minut odstát.
Poté je třeba tuto tekutinu scedit do hrnce a připravit nový nálev, přičemž množství octa zvýšíte oproti předchozímu použitému receptu. Poté okurky nálevem zalijte, počkejte 5-10 minut a srolujte je.
Existuje také osvědčený způsob resuscitace okurky – se mírně liší od předchozího. V tomto případě byste měli:
- scedit nálev, převařit ho;
- zalijte okurky a nechte 5 minut odstát;
- slijte a znovu povařte;
- mírně ochladíme, přelijeme přes okurky a uzavřeme pokličkou.
Pokud se do takového postupu nechcete pouštět, ale je pro vás důležité pochopit, co dělat, když jsou okurky zakalené, ale ne nafouklé, a zda můžete explodované okurky jíst, pak buďte klidní – budou ideální pro přípravu rassolniku, solyanky nebo jiných podobných prvních jídel.
Dříve jsme hovořili o tom, jak uvařit rassolnik pro celou rodinu, a nabídli jsme recept na klasickou solyanku a další, neméně chutné varianty vaření takové polévky.