My radí, jak udržet tradiční ukrajinský boršč sytě červený.
Proč se do boršče přidává ocet / depositphotos.com
Boršč se rozhodně hodí do každé rodiny. Navzdory tradičnosti jeho přípravy má každá hostitelka svá vlastní tajemství: někdo přidává fazole a houby, někdo experimentuje s různými druhy masa. Nejdůležitější je však u boršče sytě červená barva. Té lze skvěle dosáhnout pomocí octa.
Dříve vám My prozradil, jak uvařit boršč se šproty a fazolemi, a dnes si povíme, proč se do pokrmu přidává ocet.
Hlavní ingrediencí boršče je červená řepa, která však má schopnost ztratit svou sytou barvu, pokud se boršč rozvaří. Na chuť to samozřejmě pravděpodobně nemá vliv, ale vizuální dojem z pokrmu se zkazí. Několik gramů octa však může snadno pomoci zachovat sytou barvu boršče.
Proč přidávat do boršče ocet – zde je šikovný hack
Nezkušené hospodyňky si často stěžují, že jejich boršč je příliš bledý. Faktem je, že strouhaná řepa při dlouhé tepelné úpravě ztrácí barvu. Přibližná doba uvedení červené řepy do stavu připravenosti je 15 minut. Vše však závisí na vlastnostech odrůdy.
Pokud boršč na sporáku přetáhnete, nebude sytě červený. Barvu však můžete zachovat, pokud do boršče přidáte ocet.
Stačí červenou řepu před dušením postříkat octem. Použijte ocet o koncentraci 3-9 %. Polévková lžíce octa stačí na 5 litrů hotového vývaru.
V průběhu vaření řepu ochutnejte, pokud by se vám zdála příliš kyselá, stabilizujte chuť cukrem. Boršč s octem a cukrem bude vypadat světleji.
Jak nahradit ocet v boršči – možnosti
Hostitelky se někdy ptají, zda je nutné přidávat do boršče ocet. Pokud tuto tekutinu nemáte příliš v oblibě, můžete ji nahradit. Barvu boršče dokonale zachová kyselina citronová. Způsob použití je stejný.
Během dušení přidejte do řepy kyselinu citronovou, a to špičkou nože nebo menší půlkou čajové lžičky. Důkladně promíchejte.
Co je lepší přidat do boršče – kyselina citronová nebo ocet – tipy
Na to je těžké odpovědět, protože tyto složky jsou prakticky rovnocenné a obě dobře plní svou funkci. Vyberte si kyselinu citronovou nebo ocet s ohledem na vlastní chutě a možnosti.
Boršč s octem a cukrem – recept
K přípravě budete potřebovat:
- maso (hovězí, kuřecí, vepřové – dle vašeho výběru) – 400 g;
- zelí – 400 g;
- brambory – 4 ks;
- mrkev – 1-2 středně velké mrkve;
- červená řepa – 2 ks;
- voda – 3 litry;
- ocet – 1 polévková lžíce;
- cukr – 1 lžička;
- cukr – 1 polévková lžíce;
- sůl podle chuti;
- bobkový list – 3 ks
- olej – 3 polévkové lžíce;
- bylinky – malý svazek.
Začněte přípravou masového vývaru: dejte vařit vodu, přidejte bobkový list, ponořte maso a dbejte na to, aby se nerozvařilo, vývar sbírejte.
Po uvaření masa přidejte do vývaru na kostičky nakrájené brambory a po několika minutách přidejte nakrouhané zelí.
Postarejte se o hlavní suroviny – červenou řepu a mrkev. Kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle a začněte dusit na pánvi s olejem.
Důležité:na začátku dušení přidejte do pánve s řepou ocet a promíchejte. Řepu několik minut podusíme na mírném ohni a přidáme cukr. Množství cukru lze určit přibližně, protože každá hostitelka stabilizuje boršč podle vlastního uvážení. Může se stát, že budete potřebovat méně cukru, než je uvedeno v receptu.
Dušenou řepu smícháme s masovým vývarem, přidáme oblíbené bylinky a osolíme.