Měkké hovězí maso se doma připravuje velmi snadno, stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel.
Hovězí maso by se mělo na konci vaření osolit / foto depositphotos.com
Mnozí majitelé a hostitelé nechtějí vařit hovězí maso, protože jsou přesvědčeni, že toto maso se ukáže jako tvrdé. Nekořeňte si v hlavě takový mýtus, protože hovězí maso je nejen chutné, ale také velmi užitečné – je vynikajícím zdrojem bílkovin a esenciálních aminokyselin.
Pokud chcete, aby se hovězí maso ukázalo jako měkké a šťavnaté, držte se při vaření několika velmi jednoduchých pravidel. A pokud chcete něco tučnějšího, zjistěte, jak solit sádlo ve sklenici nasucho nebo za tepla.
Co dělat, aby bylo hovězí maso při vaření měkké – výběr masa
Doporučujeme kupovat čerstvé maso světle červené barvy. Pokud je hovězí maso velmi tmavé, může to znamenat, že zvíře bylo staré. Čerstvost masa lze zjistit velmi snadno – je třeba na něj zatlačit, a pokud rychle získá svůj původní tvar, znamená to, že výrobek je čerstvý.
Vybrali jste si dobré maso – to už je polovina úspěchu. Nyní ho musíte řádně připravit – opláchnout ve studené vodě, odříznout všechny žíly, přebytečný tuk a filmy. Hovězí maso není třeba při vaření krájet na malé kousky – pokud tak učiníte, nečekejte, že získáte šťavnaté maso. Hovězí maso vařte po částech, ale musíte znát míru – je lepší nevařit více než 2 kg masa najednou.
Co dělat, aby bylo maso měkké – tajemství vaření
Vezměte si velký hrnec, aby bylo hovězí maso při vaření zcela ve vodě. Především uvařte nesolenou vodu a pak do ní vložte kus masa. Snižte teplotu na minimum, slijte pěnu, přikryjte hrnec pokličkou a vařte maso do měkka.
Vývar osolte asi 10 minut předtím, než se hovězí maso uvaří. Aby byl vývar ještě aromatičtější – hned na začátku vložte do ještě studené vody oloupanou a u dna nakrájenou cibuli a také mrkev. Na konci vaření můžete do vývaru vložit nasekaný česnek.
Jak zjistíte, že je hovězí maso hotové? Je to velmi jednoduché – propíchněte kus masa nožem. Do správně uvařeného hovězího masa se nůž dostane velmi snadno.