Nečerstvá vejce mohou způsobit nebezpečná onemocnění.
Jak zkontrolovat čerstvost vajec – tipy / : depositphotos.com
Lékaři říkají, že jíst zkažená vejce, a to i podrobená tepelné úpravě – riskantní záležitost. V lepším případě dostanete lehkou otravu jídlem se všemi následky, v horším – budete muset volat záchranku. Proto je důležité vědět, jak vejce zkontrolovat, než za ně zaplatíte.
Jak zkontrolovat čerstvost vajec v obchodě – tipy a triky
Mnozí „odborníci“ radí, jak otestovat čerstvost vajec ve vodě – říkají, že syrové vejce je třeba spustit do tekutiny a sledovat, jak se bude chovat. Leží vodorovně – jeho stáří je 2-3 dny, stojí svisle, ale jedna z částí vykukuje z vody – 14-20 dní (můžete bez obav konzumovat), a pokud plavalo, není k jídlu vůbec vhodné.
Ne každý z nás má však možnost zajít do obchodu s miskou vody a vejce takto otestovat. Proto vám poradíme, jak otestovat čerstvost vajec jiným způsobem:
- protřepejte – pokud uvnitř něco bublá, neměli byste si ho kupovat;
- prohlédněte si – Skořápka by měla být matná, hladká, bez prasklin a trusu;
- kontrola světla (baterka nebo lampa) – tmavý žloutek znamená zkažený výrobek.
Pokud máte náhodou nějaký v kapse. ultrafialová svítilnaSkořápka čerstvého vejce je červená, a čím déle se výrobek používá, tím je barva světlejší.
Další možnost, jak zjistit, zda jsou vejce čerstvá, se týká jejich označování. Výrobci, kteří si váží své pověsti, ji vždy uvádějí. D – jedná se o dietní, C – konzumní vejce. Dietní vejce mají vždy trvanlivost 7 dní (podívejte se na datum výroby) a stolní vejce 25 dní, ale v chladničce je lepší je uchovávat nejdéle 20 dní.