Čtvrteční sůl, připravená podle speciálního receptu, je považována za zázračnou a léčivou.
Čtvrtek sůl – jak se dělá / depositphotos.com, pixabay.com
Ve Svatém týdnu je podle lidových zvyků zvykem připravovat tzv. čtvrteční sůl neboli černou sůl. Věří se, že je obdařena silnou energií, je mocným amuletem a má léčivé účinky. Prozradíme vám, jak se čtvrteční sůl připravuje a kdy se připravuje.
Co je to čtvrteční sůl
Čtvrteční sůl je sůl připravovaná na Zelený čtvrtek v předvečer Velikonoc, odtud pochází její název. V lidu má taková sůl zvláštní vlastnosti a používá se jako amulet, stejně jako posvěcené větvičky vrby.
Čtvrteční sůl – jak se připravuje
Za starých časů se čtvrteční sůl vařila v troubě. Moderní hospodyňky ji připravují v troubě nebo přímo na pánvi.
Čtvrteční sůl – recept
K přípravě vezměte jen sůl, nebo k ní přidejte mouku a léčivé byliny:
- kamenná sůl – 1 kg;
- mouka – 12 polévkových lžic;
- bylinky (např. měsíček, pelyněk, máta, šalvěj nebo jiné) – po špetce.
Sůl (nebo sůl s moukou a bylinkami) se nasype do suché pánve a za stálého míchání a odříkávání modlitby Páně se udržuje na mírném ohni. Takto se postupuje, dokud sůl nezčerná. Na stejném principu se připravuje i v troubě.
Čtvrteční sůl 2024 – kdy ji vařit
Čtvrteční sůl se připravuje ve středu večer nebo ve čtvrtek ráno. Některé hospodyně ji připravují po úklidu domu – hlavní je, aby byla připravena před západem slunce.
Zelený čtvrtek v roce 2024 připadá na 2. května.
Čtvrtek sůl – aplikace
Připravená čtvrteční sůl se balí do sáčků nebo pytlíků a posvěcuje se ve velikonočním košíku.
Věří se, že černá sůl dokáže zbavit nemocí, zlých očí a špatných úmyslů. Používá se jako amulet po celý rok: solte jídlo, noste ji s sebou v tašce, dávejte ji do postýlky malým dětem.
Existuje také zvláštní rituál se čtvrteční solí, s jejíž pomocí se vyhání zlo z domu: za tímto účelem se sype po troškách do rohů domu a pak se sbírá a někde zakopává, nesmí se vyhazovat do odpadků.