Jak správně vařit šípky pro zachování vitamínů: nejlepší možnosti

Zda můžete šípky spařit vroucí vodou a jak si připravit chutný čaj – to se dozvíte v článku My.

Jaká je užitečnost šípků a jak si z nich připravit čaj / depositphotos.com

Šípkový čaj mohou a měli by pít všichni, kdo chtějí posílit imunitu a provést prevenci nachlazení, zejména při změně ročního období. Také šípky jsou užitečné při zánětu slinivky břišní, žlučníku a různých střevních potížích. Pokud trpíte výkyvy tlaku a bolestmi hlavy – nálev ze šípků zlepší pohodu.

My vám poradí, jak správně šípky pít a vařit, aby byly zdraví prospěšné.

DŮLEŽITÉ: čerstvé nebo sušené plody šípku je třeba před vařením omýt pod tekoucí vodou, aby byly čisté.

Jak vařit šípky v termosce – nejoblíbenější metoda

Mnoho lidí vaří šípky v termosce – nálev a jeho užitečné vlastnosti tak můžete uchovat déle. Vezměte termosku o maximálním objemu 2 litry, naplňte ji plody na 13. Zalijeme šípkovou horkou vodou (ne vařící!), uzavřeme víčkem a necháme 8-10 hodin louhovat plody. Poté můžete tento nálev bez obav vypít, a pokud byly bobule velké, pak je převařte.

Jak vařit šípky sušené nebo čerstvé na vařiči

Je třeba vzít hrnec, dát tam omyté plody šípku, zalít teplou vodou. Dodržujte poměry – na každých 500 ml vody vezměte 2 lžíce celých plodů. Dále – nechte šípky 30 minut pod pokličkou, pak dejte na nejnižší teplotu a vařte plody 30 minut. Na závěr hrnec sundejte z plotny, nechte vychladnout a vypijte.

Jak uvařit šípky v konvici – recepty na čaje

Ze šípků si můžete připravit nejen čistý odvar, ale také řadu užitečných čajů, které pomohou posílit imunitní systém v každém ročním období.

Se šípky, skořicí a ořechy

  • sušené šípky – 30 g;
  • skořice – 1 tyčinka;
  • vlašské ořechy – 30 g;
  • suchý černý čaj – 0,5 šálku;
  • voda.

Šípky nasekejte nožem nebo rozmixujte v mixéru. Totéž udělejte s ořechy a dodatečně je opražte na rozehřáté pánvi. Skořicovou tyčinku nalámejte na několik kousků. Smíchejte šípky, ořechy, skořici a černý čaj, nalijte do suché nádoby a nechte 5-10 dní trvat, aby se chutě promísily.

Čaj připravíte tak, že 1 lžíci směsi nasypete do konvice, zalijete 300 ml horké vody, necháte 15 minut louhovat, scedíte a pijete jako běžný čaj.

Se šípky a brusinkami

  • sušené šípky – 1,5 lžíce;
  • brusinky – 1 polévková lžíce;
  • zelený čaj – 1 polévková lžíce;
  • voda – 600 ml.

Do varné nádoby nasypeme brusinky a šípky, plody rozmělníme hmoždířem. Zalijeme zeleným čajem, zalijeme vroucí vodou, trváme 15-20 minut, pak přecedíme a vypijeme.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Fantastické dekorace pro váš interiér

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: