Zda můžete šípky spařit vroucí vodou a jak si připravit chutný čaj – to se dozvíte v článku My.
Jaká je užitečnost šípků a jak si z nich připravit čaj / depositphotos.com
Šípkový čaj mohou a měli by pít všichni, kdo chtějí posílit imunitu a provést prevenci nachlazení, zejména při změně ročního období. Také šípky jsou užitečné při zánětu slinivky břišní, žlučníku a různých střevních potížích. Pokud trpíte výkyvy tlaku a bolestmi hlavy – nálev ze šípků zlepší pohodu.
My vám poradí, jak správně šípky pít a vařit, aby byly zdraví prospěšné.
DŮLEŽITÉ: čerstvé nebo sušené plody šípku je třeba před vařením omýt pod tekoucí vodou, aby byly čisté.
Jak vařit šípky v termosce – nejoblíbenější metoda
Mnoho lidí vaří šípky v termosce – nálev a jeho užitečné vlastnosti tak můžete uchovat déle. Vezměte termosku o maximálním objemu 2 litry, naplňte ji plody na 13. Zalijeme šípkovou horkou vodou (ne vařící!), uzavřeme víčkem a necháme 8-10 hodin louhovat plody. Poté můžete tento nálev bez obav vypít, a pokud byly bobule velké, pak je převařte.
Jak vařit šípky sušené nebo čerstvé na vařiči
Je třeba vzít hrnec, dát tam omyté plody šípku, zalít teplou vodou. Dodržujte poměry – na každých 500 ml vody vezměte 2 lžíce celých plodů. Dále – nechte šípky 30 minut pod pokličkou, pak dejte na nejnižší teplotu a vařte plody 30 minut. Na závěr hrnec sundejte z plotny, nechte vychladnout a vypijte.
Jak uvařit šípky v konvici – recepty na čaje
Ze šípků si můžete připravit nejen čistý odvar, ale také řadu užitečných čajů, které pomohou posílit imunitní systém v každém ročním období.
Se šípky, skořicí a ořechy
- sušené šípky – 30 g;
- skořice – 1 tyčinka;
- vlašské ořechy – 30 g;
- suchý černý čaj – 0,5 šálku;
- voda.
Šípky nasekejte nožem nebo rozmixujte v mixéru. Totéž udělejte s ořechy a dodatečně je opražte na rozehřáté pánvi. Skořicovou tyčinku nalámejte na několik kousků. Smíchejte šípky, ořechy, skořici a černý čaj, nalijte do suché nádoby a nechte 5-10 dní trvat, aby se chutě promísily.
Čaj připravíte tak, že 1 lžíci směsi nasypete do konvice, zalijete 300 ml horké vody, necháte 15 minut louhovat, scedíte a pijete jako běžný čaj.
Se šípky a brusinkami
- sušené šípky – 1,5 lžíce;
- brusinky – 1 polévková lžíce;
- zelený čaj – 1 polévková lžíce;
- voda – 600 ml.
Do varné nádoby nasypeme brusinky a šípky, plody rozmělníme hmoždířem. Zalijeme zeleným čajem, zalijeme vroucí vodou, trváme 15-20 minut, pak přecedíme a vypijeme.