Jak připravit vepřový jazyk na různé způsoby – přečtěte si v článku My.
Jak dlouho se vaří vepřový jazyk / depositphotos.com
Mezi velkým množstvím různých vedlejších produktů není vepřový jazyk z hlediska užitečnosti na posledním místě. Vzhledem k tomu, že obsahuje hořčík, fosfor, draslík, měď, sodík, ale i další důležité látky, doporučuje se vepřový jazyk i pro dětskou stravu. My vám poradí, jak vepřový jazyk správně připravit.
Dříve jsme hovořili o tom, která část vepřového masa je nejškodlivější a která nejchutnější.
Jak vybrat vepřový jazyk – pravidla
Chcete-li si koupit kvalitní výrobek, je nejlepší zajít na trh – právě tam budete mít možnost si celý nabízený sortiment prohlédnout, osahat a očichat. Běžný vepřový jazyk, který si můžete koupit, by měl být:
- světle růžové barvy;
- s charakteristickou neutrální masovou chutí;
- pevná a hutná na dotek.
Pokud si všimnete šedých nebo hnědých skvrn, jazyk by se neměl jíst. Můžete také provést dodatečný test a přitisknout prst na dílčí produkt. Otisk na čerstvém jazyku rychle zmizí, ale pokud ne, znamená to, že výrobek byl opakovaně zmrazován a rozmrazován.
Jak vyčistit vepřový jazyk – přípravná fáze
Před vařením podproduktu je třeba jej zbavit nepotřebných částí. Vezměte vepřový jazyk a vložte jej na 1 hodinu do mísy s vodou, aby podvýrobek zcela rozmrzl. Poté ostrým nožem odstraníme blány a další části vepřového těla, které nepotřebujeme. Pokud zjistíte, že se na výrobku nacházejí nečistoty nebo chlupy, je třeba se jich také zbavit. Jazyk opláchněte v čisté vodě a znovu jej namočte na 30-40 minut.
Vepřový jazyk – recepty na vaření
Takový výrobek se vaří půl hodiny až dvě – podle toho, jak a v čem se ho rozhodnete připravit.
V hrnci
Musíte vzít velkou nádobu a nalít do ní vodu. Postavte ji na oheň a počkejte, až se životodárná vlhkost změní v prudký var. Jakmile se tak stane, vložte do hrnce bezpečně vepřový jazyk a počkejte 1,5 až 2 hodiny. Spolu s podvýrobkem můžete přidat zrnka pepře, bobkový list a další koření, ale ne sůl – je lepší výrobek dochutit až na samém konci. V průběhu vaření jazyka nezapomeňte pravidelně míchat a odstraňovat pěnu.
V multicookeru
Vložte podprodukt do mísy přístroje a nalijte na něj vodu tak, aby zcela zakryla vepřový jazyk. Doporučujeme do multicookeru společně s jazykem vložit oloupanou cibuli a mrkev – uvařený výrobek tak bude aromatičtější a chutnější. Poté je třeba zavřít víko multifunkčního vařiče, zvolit režim „dušení“ a nechat výrobek 1 hodinu vařit. Po uplynutí této doby otevřete víko, odstraňte pěnu, přidejte sůl a znovu zapněte přístroj na 30 minut ve stejném režimu.