Kupovat sledě s kaviárem, nikoliv s mlékem, je skutečné štěstí.
Jak poznat sledě s kaviárem nebo s mlékem – flyhacks / depositphotos.com
Lehce solený sleď – favorit mezi rybími pochoutkami, protože kromě zřejmých zdravotních výhod a příjemné chuti má i malý bonus – kaviár nebo mléko. Naučte se, jak vybrat sledě s kaviárem a nespoléhat se už na štěstí.
Jak rozeznat samici a samce sledě – znaky
Existuje několik způsobů, jak rozlišit samce a samici sledě – můžete to udělat i vizuálně. Samci Nos protáhlejší a kratší než u samic (jsou kratší a kulatější). Také samci mají husté, velké a pružné tělo. hřbet, břicho byt. U samic je tomu naopak – záda jsou krátká, ale břicho je dlouhé a těžké. Břicho bývá na dotek měkké a mírně povislé, protože v něm mohou být ukryta vajíčka.
Předpokládá se, že samci jsou tučnější, masitější a těžší – lépe se hodí do salátů nebo na svačinu, ale samice jsou „tenké“, takže takové ryby lze bezpečně bez újmy na žaludku konzumovat v čisté podobě.
To znamená, že k přesnému určení, zda se jedná o sledě s kaviárem nebo mlékem, je třeba rybu vizuálně prohlédnout a pokud možno se jí dotknout prsty. Kromě nosu, břicha a hřbetu byste měli věnovat pozornost také např. Ústa. Při stisknutí dvěma prsty se ústa samice otevřou do tvaru písmene „O“, zatímco ústa samce zůstanou jakoby roztažená do trubice.
Tyto jednoduché rady vám pomohou pochopit, jak si vybrat správného sledě s kaviárem a nerozčilovat se doma po rozkrojení ryby. Nelekejte se, pokud při nákupu bylo zaznamenáno poškození kůže. Tento příznak pouze naznačuje, že sleď je tučný, není s ním nic v nepořádku. Mnohem znepokojivějším signálem budou zakalené oči, nepříjemný zápach a výrazné rány na jatečně upraveném těle. Tyto příznaky mohou znamenat nesprávné skladování nebo přepravu ryby, dokonce upozorňují na její zatuchlý stav.